Най-много се ходи на концерти, следвани от изложбите и филмовите

...
Най-много се ходи на концерти, следвани от изложбите и филмовите
Коментари Харесай

Най-културните софиянци живеят в “Яворов” и “Гео Милев”

Най-много се върви на концерти, следвани от изложбите и филмовите прожекции

Поне един път месечно вървят на културно събитие софиянци, живеещи в околните до центъра квартали - “Яворов ”, “Христо Смирненски ”, “Подуяне ” и “Гео Милев ”. За разлика от жителите на “Младост ”, които споделят, че вървят на кино, спектакъл или концерт до 6 пъти годишно.

Това демонстрират резултатите от качествено и количествено проучване на предлагането и потреблението на просвета в София. То е част от огромната работа по подготовката на дълготрайната визия за развиване на София до 2050 година В него са изследвани настройките на живеещите в 3 зони - квартали, близки до центъра, в “Младост ”, “Горубляне ”, “Дървеница ”, “Мусагеница ”, “Камбаните ” и Студентски град и тези в северната дъга като “Кремиковци ” и “Нови Искър ”.

Така съгласно данните в околните до центъра квартали има най-голям % на деклариралите, че посещават културни събития най-малко един път в месеца – 11,2%. Пак там обаче е регистриран

и най-голям

% на

призналите, че

въобще не вървят

на културни

събития - 39,7

Най-много хора, посещаващи културни събития до 6 пъти годишно, са регистрирани в зоната с кварталите, в която влиза “Младост ” - 31,8%. А тези, които дават отговор, че вървят на спектакъл или на кино по-малко от 3 пъти в годината, са 38,2%.

Жителите и на трите зони обаче имат висока задоволеност от културното предложение в града като плътност и жанрово разнообразие - 80%. И въпреки всичко проучването демонстрира, че културата се случва главно в центъра, а предлагането на подобен вид събития в кварталите е незадоволително - за към 85% от интервюираните. Като

най-разпознава-

ем културен

обект в

кварталите се

обрисува

читалището -

съгласно 62,2%

Така разумно най-често посочваната локация за посещаване на културна демонстрация от жителите на трите зони е центърът - 60%.

Половината от тях имат остра потребност от повече културни събития в кварталите. Горе-долу същият дял обаче поддържат изказванието, че е по-добре културата да се концентрира в центъра. Иначе с изключение на читалищата в кварталите местата за просвета са библиотеки и подиуми навън. На въпрос неналичието на кои места е значимо да се запълни, максимален е процентът на показалите “няма такава нужда ” - 41,3%, следвани от “пространство за културни събития навън ” - 26,6%.

Концертите пък са отпред измежду културните събития в София, случили се в интервала 2007-2018 година - 6944. Данните са от културния гайд “Програмата ”. Сред концертите пък доминират тези с рок и джаз. След тях се подреждат изложбите, празненствата и прожекциите на филми. За последните 2 година в столицата са прожектирани 554 кино лентата в 31 кина или институции. За същия интервал показаните музейни експозиции и изложения пък са 197.

Направено е и допитване измежду културни мениджъри. 43,7% от тях получават финансиране от общинската стратегия “Култура ”, 36,9% - от различен източник. Като спънки за осъществяване на събития отвън центъра, те показват ниската посещаемост, неналичието на интерес и транспортни спънки. Над 1/4 от тях обаче считат, че изискванията за развиване на активността им в последните години се е подобрила.

60% от туристите: Идваме в София, тъй като градът е забавен

Доволни са от храната, нощния живот и гледката към Витоша

Близо 60% от туристите идват в София поради забавната история, просвета и обичаи. Това сочат данните от проучване на идентичността на София, извършено за задачите на самодейността “Визия за София ”.

Освен анкети измежду туристи са правени такива и измежду чужденци, живеещи в столицата, измежду специалисти, както и разбор на разнообразни материали, отдадени на столицата.

30% от туристите показват, че са решили да посетят София поради комфортните и евтини самолетни билети.

При престоя си 61,2% от интервюираните са разгледали безплатните забележителности в центъра - ротондата “Св. Георги ”, останките от антична Сердика, храма “Св. Ал. Невски ” и други 37,6% пък са платили такса за музей, изложба или друга забележителност. Близо 50% от туристите дефинират като “по-скоро задоволително ” съществуването на туристически атракции в града. Доволни от туристическата информация са 49,2%, а от качеството на услугата - 44,2%. Най-често при престоя си непознатите посетители се придвижват пешком - 67,8%.

Най-големите позитиви от престоя пък са вкусната кухня - 57%, нощният живот - 54%, и близостта на планината Витоша - 30%.

Туристите разказват София като по-спокойно място, по-евтино и с доста по-богата история спрямо други европейски градове. Повечето намират подобие с Будапеща и Букурещ, а по-малко - с градове като Виена и Барселона. Като разпознаваеми знаци на града се обрисуват планината Витоша, минералната вода, парковете и другите културни пластове. Сред преимуществата на града са още другите планини край Софийското поле, дребните и уютни заведения, нощният живот и уличното изкуство.

Живеещите в столицата чужденци показват за съществени аргументи за идването си по-достъпното обучение, цената на живота и положителните мнения от близки и родственици. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР