Най-много са оплакванията на потребителите по повод затруднения при уреждането

...
Най-много са оплакванията на потребителите по повод затруднения при уреждането
Коментари Харесай

КЗП: Потребителите търсят съдействие най-често по повод рекламации на стоки

Най-много са недоволствата на потребителите във връзка усложнения при уреждането на рекламации на друг вид артикули, съобщи в свое изявление Игнат Арсенов, който е основен шеф " Контрол на пазара " в КЗП. Това важи, както при покупките за празници, по този начин и целогодишно.

Става дума най-вече за случаи, в които закупената стока след това демонстрира някакъв недостатък. Рекламация е налице и когато сме си купили нещо онлайн и то не подхожда на контракта. „ Това значи, че не е такова каквото е рекламирано – не е показаният цвят или размер и така нататък “, изясни Игнат Арсенов. В този случай имаме право да го върнем и да желаяме да ни бъде доставено поръчаното, като всички разноски за пощальон се поемат от търговеца.

За всяко противоречие потребителите следва да предявят претенция първо пред този, от който са закупили продукта, като е целесъобразно това да стане документално, изясни Арсенов. Търговецът е задължен да я одобри и да я отрази в указател, както и да предложи подмяна или ремонт в едномесечен период. Често потребителите упорстват за връщане на парите. Това е допустимо, в случай че след три ремонта стоката продължава да дава въпреки и разнообразни недостатъци и не може да бъде поправена.

Игнат Арсенов уточни, че е допустимо да постъпят още тъжби по отношение на покупките за Коледа и Нова година, защото занапред ще стане ясно дали има разногласия, които сега са в развой на споразумяване сред клиенти и търговци.

Работата по част от към този момент подадените недоволства продължава с документални инспекции. Например, за доказване истинността на обещано понижение. „ В други случаи също се постанова събирането на спомагателни доказателства и информация – в случай че онлайн закупена стока не е доставена в точния момент, каквито изказвания има в някои от жалбите, би трябвало да проверим на уеб страницата на търговеца какъв е обещаният от него период и дали е подобен, какъвто потребителят си мисли “, сподели Арсенов. Или пък, когато клиентът декларира, че откакто се е отказал от онлайн покупката, търговецът е забавил връщането на парите, следва да се откри дали съответно е упражнено правото на отвод. Това значи потребителят освен да е изпратил заявката за повреждане на контракта до 14 дни след доставката, само че и да е върнал на търговеца самата стока в интервал не по-дълъг от нов 14 дневен период след уведомлението за отвод. Едва тогава стартират да текат 14 дни, в които търговецът следва да възвърне заплатената от клиента му сума. „ В множеството от случаите се оказва, че потребителите основателно са потърсили правата си “, разяснява специалистът.

Най-често жалбите са след покупки от физически магазини, само че от ден на ден стават и тези, които касаят извършването на покупки през интернет. „ Практиката демонстрира, че когато потребителят пазари онлайн, не е по този начин деликатен, както когато влиза в един магазин. Не оглежда толкоз добре стоките, а от време на време е омаян от доста ниската цена, която по-скоро следва да бъде знак, че може да е попаднал на подправен уебсайт “, сподели още Арсенов. „ Измамните уеб сайтове и тези, които не съблюдават правата на потребителите, нормално са по-елементарно направени, съществуват единствено за няколко месеца и след това изчезват “, обърна внимание той. Коректните уеб сайтове нормално са без правописни неточности, с елементарно налична информация за търговеца и координати за връзка с него, в това число за физическия му адрес, приключи Арсенов. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР