Най-много пари взимат в Люксембург Българите са готови да отделят

...
Най-много пари взимат в Люксембург Българите са готови да отделят
Коментари Харесай

Заделяме до 100 лв. за трета пенсия

Най-много пари взимат в Люксембург

Българите са подготвени да отделят 5-10% от приходите си за доброволна пенсия. Това демонстрира изследване на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ). При състояние, че междинната заплата за месец март е 1107 лева, това значи, че хората най-често са подготвени да дават сред 50 лева и 100 лева месено за трета пенсия, като добавка към наложителните пенсии от държавното публично обезпечаване и от универсалните фондове (за родените след 31 декември 1959 г.).

Както „ Труд “ писа, българите ще може да икономисват за трета пенсия посредством вноски във фондове в Париж, Берлин или в случайна страна от Европейски Съюз. Това ще стане, в случай че стартира да работи нов общоевропейски артикул за персонално пенсионно обезпечаване.

Според изследването една трета от хората желаят приходите им на старини да стигнат 80% от размера на последната получена заплата. В момента обаче това е реалност само в Люксембург, където пенсионерите взимат пенсии в размер 88% от месечния приход преди да излязат в подобаващ отдих. След тях се подрежда Италия с размер на приходите за старини в размер на 69% от заплатата. В България хората може да получават на старини 45% от размера на заплатата преди пенсиониране.

Прогнози на университета демонстрират, че през 2060 година 100 работещи „ ще хранят “ 52-ма пенсионери в Европа, или двойно повече от броя им сега. Според специалисти натискът върху пенсионната система е огромен – в България разноските за пенсии възлизат на 8,2% от брутният вътрешен артикул на страната. А до 2060 година делът на разноските за пенсии ще нарасне до 10,6% от Брутният вътрешен продукт.

Във фондовете за непринудено пенсионно обезпечаване в България вноски за старини се вършат за 618 хиляди души, сочат данните на КФН към края на март. Като 16% от вноските в тези фондове се вършат от работодатели, които по точи метод дават спомагателен бонус към заплатите на служащите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР