Най-младите музиканти, които имат възможност да се учат от примерите

...
Най-младите музиканти, които имат възможност да се учат от примерите
Коментари Харесай

Проф. Минчо Минчев за Лятната академия Варненско лято

 Най-младите музиканти, които имат опция да се учат от образците на високия професионализъм в дните на ММФ “Варненско лято ", са участниците в Международната лятна академия, която сега организира своите занимания. По традиция класовете в Академията се водят от реализатори и педагози с интернационална популярност. Най-изявените участници ще показват достиженията си в концерти в Градската художествена изложба с начален час 19:00, заяви за Varna24.bg  Нина Локмаджиева.

Днес, 20 юли, е представянето на майсторския клас на Димитър Буров по цигулка и виола. На 21 юли ще забележим най-хубавите участници в майсторския клас на проф. Минчо Минчев по цигулка, а на 22 юли ще се изяви класът по оперно пеене на Емил Иванов.

Много млади цигулари идват във Варна с вярата да заслужат достойнството да свирят на цигулка от фонда на проф. Минчо Минчев. На 21 юли ще научим кои млади гении ще вземат в ръце някой от инструментите на именития български виртуоз.

В разгара на работата си в майсторските класове артистичният шеф на Международната лятна академия проф. Минчо Минчев беше общителен да отговори на въпросите на Нина Локмаджиева:

Маестро, какво е по-различно тази година в Академията, какви са младежите в майсторския клас и в надпреварата на Фонд “Цигулките на проф. Минчо Минчев "? Какво забелязвате като наклонност в развиването им? Има ли избрана посока?

Годишното съревнование за цигулари не е конкурс, а по-скоро едно прослушване на хора, които имат потребност от по-добър инструмент. Инструментите, които са във фонда и са свободни, могат да бъдат дадени на детето или по-големия студент. Има късмет младежът да получи този инструмент. Конкурс е дотолкоз, че има някаква вътрешна конкуренция. Важно за мен е, откакто един музикант получи премия от фонда, какво е неговото развиване за една година. Ако има положително развиване, той може да задържи още цигулката, в случай че не е – очевидно не е за него тази цигулка и тя отива в ръцете на някой различен. "

Това е “предай нататък " в най-чистият му вид.

Знаете ли, в живота си аз съм имал щастието да ми бъде помагано. Когато бях възпитаник в Музикалното учебно заведение в София, през втората година към този момент имах стая в жилището на Любен Владигеров, братът близнак на Панчо Владигеров. Той ми даде своя цигулка, с която се явих на състезанието Виенявски. Свирих известно време с нея. След това имах опция да изсвирвам две години на един прелестен инструмент Гуарнери. После, с помощта на отношението на Людмила Живкова към гениите, които показват България по света, на Стойка Миланова се купи прелестна цигулка, на мен се купи Страдивариус, на Венцислав Николов се купи прелестно виолончело Гофрилер и се събра още една цигулка, Джофредо Каппа, която е на Евгения-Мария Попова. Така се събра една дребна сбирка, която с годините става скъпа, а това бяха инструментите, с които ние продължаваме да си свършим оптимално работата. Знаете, че всеки един от нас в стратегиите на концертите си написа на какъв инструмент свири и от кое място го има. Това е в действителност удостоверение за отношението на българската страна към гениите. С течение на времето от инструментите, които можех да си разреша да купя, и от тези, с които синът ми преминаваше с годините и оставаха у дома, взех решение да се сътвори този фонд. Всяка година тези цигулки отиват при нови гении тук в границите на “Варненско лято ", в границите на Лятната академия, на която имам достойнството и гордостта да съм създател. Аз съм от хората, които не бият тъпана, в случай че нещо се случи, от никого нищо не укривам, само че на никое място не се самоизтъквам. Това ми е характерът, това считам, че човек би трябвало да прави. Когато можеш да окажеш помощ, не се чуди, а го направи.

Вашето изкуство приказва задоволително за Вас.

Благодаря. А какво е по-различното - нищо по-различно няма, тъй като тук идват надарени хора. Някои от тях познавам, някои всяка година идват, има и други, които не познавам, само че всеки е с голямото предпочитание да научи нещо, да влезе в контакт. Създава се една атмосфера, която дава средата на доброжелателство, на доброжелателност, а това е най-важното, с цел да може човек да върви напред. Гледаме да отстраняваме доста елегантно нещата, които пречат в свиренето на този инструмент, да помогнем на младежите да разтворят своето креативно пространство, в което да могат да разсъждават. Това е задачата. Смятам, че това, което съм научил и съм имал щастието да получа, съм задължен да го дам. Не, че съм задължен, а е моя нужда да го направя.

Това е чувство за задача, нали?

Сигурно, тъй като като се вгледам в моето семейство, виждам, че и баба ми и дядо ми по бащина линия са били учители, които са помагали на генерации, генерации възпитаници. Баща ми, който беше доктор, Бог да го елементарни, е помагал на толкоз доста хора, които са имали потребност. А и това, което се случва с огромния ни наследник Нико - това е един прелестен цигулар, преподава при нас в Академията в Германия. Така че това е една естествена поредност, която имаме потребност да вършим и е наша нужда.

Какво се случва с вашите пораснали възпитаници в този момент?

Ние би трябвало да внимаваме по какъв начин отглеждаме тези гении. Необходимо е да имаме едно отношение от страната, което е надалеч по-смислено и по-ангажирано, по-отговорно. Не може да оставиш един надарен човек на самотек, да се оправя както може. Просто не би трябвало да става по този начин. Сега аз съм доста окуражен, тъй като има възобновяване на интереса към музиката и то към класическата музика. Това е доста радостно. Действително доста от хората, с които съм работил в Германия, дали ще са българи, германци или корейци, са доста сполучливи в кариерата си като музиканти. Сред тях има над 10 концертмайстора, които работят в влиятелни оркестри, а и всички останали също са в влиятелни оркестри. Нямам информация някой да се е отказал или да е несполучлив.

Аз си мисля, че към този момент имаме и заглавие на нашето изявление " Изкуството да отгледаш гений “

Знаете ли, геният е като едно цвете. Ти би трябвало да се грижиш за него, би трябвало непрестанно нещо да правиш за него… За да бъде през днешния ден сполучлив, на човек не трябва да му липсва нито едно компонентче, детайлче от неговото създаване. В класа ми от време оно, откогато съм почнал да преподавам, се събират хора, които имат идентични ползи, всички се стараят да бъде все по-добре и по-добре. Тяхното развиване е израстване, аз постоянно им споделям " вие сте съперници, само че би трябвало сред вас да има едно другарство “. Трябва климат, в който да има доброжелателност, с цел да знам, че в случай че ми потрябва нещо, мога да се обадя на всеки един от вас и той да каже " незабавно ти го изпращам “. Това е просто колегиалността, която е ужасно значимо нещо.

Проф. Минчо Минчев

От 1990 година е професор във Фолкванг Хохшуле в Есен – Германия. Канен е за солист на RPO, LSO, BBC, London Mozart Players, St. Martin on the Fields, St. Goldsmith Orchеstra, Radio Suisse Romana, Московското радио и телевизия и други

Свирил е в Карнеги хол - Ню Йорк, Кенеди център - Вашингтон, Болшой спектакъл и зала Чайковски - Москва, Фестивал хол и Роял Алберт Хол - Лондон, зала Херкулес – Мюнхен и други Работил е с огромни диригенти, сред които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер и други Правил е записи за DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, Вест Дойче Радио (WDR), Радио София, Радио и Телевизия - Букурещ и Белград, Радио Женева и други Водил е майсторски класове в Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия и други

Журира на влиятелни интернационалните състезания, сред които Карл Флеш (Великобритания), Р. Липицер (Италия), Ифра Нийман (Германия), Бетовен (Чехия), Младежта музицира (Германия) и други Носител е на премията на Българското национално радио Музикант на годината – 1993 и Награда за извънреден принос към българската просвета за 2010.

От 1993 година е ръководител на Фондация “Панчо Владигеров " и председателстващ журито по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари “Панчо Владигеров ".

Артистичен шеф на Международната лятна академия “Варненско лято ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР