Най-младата политическа партия МИР ще осигури пряко участие на гражданите

...
Най-младата политическа партия МИР ще осигури пряко участие на гражданите
Коментари Харесай

Кандидат за общински съветник от МИР създава граждански общински съвет

Най-младата политическа партия МИР ще обезпечи директно присъединяване на жителите в ръководството на Столична община .

Голяма част от членовете на нашата партия са жители с дейни позиция по главните проблеми на град София и добре осъзнаваме, че не постоянно тези, които сме избрали за наши представители в Столичен общински съвет имат тясната компетентност да дадат експертно решение на тези проблеми . Това постанова нуждата от основаването на самостоятелна, гражданска, експертна конструкция, която предлага решения по същия дневен ред , по който заседават и общинските съветници. Тази конструкция ще се сътвори на правилото на сдружаването, като в нея ще могат да вземат участие както жители, по този начин и сдружения и фондации по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. " С тази поръчка вторият в листата за общински съветници в София на Политическа партия МИР Георги Кардашев започва предизборната си акция в столицата.

Кардашев разясни, че този самобитен цивилен общински съвет по едно и също време ще съчетава две функционалности. На първо място ще обезпечи директно присъединяване на дейни жители в разискването на всеки значим въпрос в ръководството на столицата . По-важната му функционалност обаче ще е да бъде коректив на ръководството. " За страдание Законът за локалното самоуправление и локалната администрация регламентира пълномощия на регионалния шеф единствено да упражнява надзор за законосъобразността на решенията на общинските препоръки, само че не и за целесъобразността и морала им. Поради това, до момента в който не се обезпечи такава опция в закона, е нужен различен работещ метод " безапелационен е той.

Според Кардашев в случай че по даден въпрос има необятно гражданско неодобрение, публичното разискване по този въпрос ще се осъществя в гражданския общински съвет, с цел да се подсигурява, че то няма да се случи проформа, както нормално става, когато се прокарва лобистко решение на СОС, което да задоволи нечий стопански интерес.Като образци за такива решения в София Георги Кардашев уточни провалилия се план за реставрация на ул. " Граф Игнатиев " и идното създаване на цех за изгаряне на боклуци в центъра на града, против които освен партия " МИР ", само че и доста цивилен организации са се противопоставяли.

Освен това гражданският общински съвет ще може да предложи свое различно решение и да убеди общинските съветници да се съобразят с него, безапелационен е Георги Кардашев.

" Професионалният ми опит на правист и дейното ми присъединяване в неправителствени организации са ми посочили, че едни от най-устойчивите нормотворчески начинания са се осъществили с помощта на групи от специалисти, които независимо са приложили реалистични хрумвания за ръководството на процесите в общината. Много постоянно обаче качествени цивилен начинания остават без отзив от политиците на публични позиции точно поради неналичието на самобитен публичен медиатор, който да преодолее бездната сред жителите и политиците на социална позиция . Тази функционалност би трябвало да се извършва от омбудсмана, само че тази институция постоянно се оказва безсилна пред икономическото лоби или лицата й се изкушават да станат политически ангажирани ", изясни Кардашев .

Той даде обещание от позицията на общински консултант в бъдещия Столичен общински съвет да работи за построяването на такава конструкция, която да финансира активността си от бюджета на Столична община и което ще разреши и по-честото иницииране на локални референдуми и други прояви на директно присъединяване на жителите в локалното самоуправление.

" Вярвам, че гласът на жителите не е просто протестен избор, а смисълът да упражняваме власт в името на положително ръководство! Ние от политическа партия МИР възприемаме всеки жител като част от огромното фамилията на София, а във всяко семейство решенията би трябвало да се взимат в името на общото богатство! София е моето семейство! " заключи Георги Кардашев.

* Георги Кардашев е на 31 години, женен с едно дете. Завършил е СУ " Св. Климент Охридски " със компетентност " Право " и интензивно практикува специалността си на правист. Притежава професионална подготовка " Управленски умения " от Нов Български Университет и е сертифициран посредник. Член е на Националния съвет на политическа партия " МИР ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР