Най-меката зима за последните 14 години и въпреки това –

...
Най-меката зима за последните 14 години и въпреки това –
Коментари Харесай

Рекорден брой туристи в зимните ни курорти отчитат от бранша

Най-меката зима за последните 14 години и все пак – рекорден брой туристи в зимните ни курорти. Такава е равносметката за миналия ски сезон. Министърът на туризма Илин Димитров регистрира растеж с цели 23% по отношение на последната година преди пандемията - това е сезон 2019/2020, който завърши директно преди локдауна.
Графиката Данните демонстрират, че за интервала от 1 декември до 15 април, когато беше разгласен завършек на зимния туристически сезон, у нас са направени близо 2 милиона резервации, а растежът по отношение на предходната година е с 25%.

През цялата зима, която беше извънредно мека и топла, пистите в Банско бяха цялостни. Българи, румънци, гърци, доста англичани, турци и израелци избраха зимния ни курорт. Ръст има и при туристите от Северна Македония. През миналите месеци рекордна посещаемост регистрират и спа комплексите в Банско.

" Топлото време спомогна ние да обърнем повече внимание на спа туристите, които желаеха да съчетаят отмора на планина със спа. Целият февруари заетостта беше 95–97%, извънредно висока претовареност. Имахме в действителност един доста мощен зимен туристически сезон. Забелязаха се и нови пазари като Съединени американски щати, Канада, Йордания ", сподели Димитър Колев, шеф на хотел в Банско.

По данни на Национална агенция за приходите заявените облаги на ресторантьорите са скочили двойно.

" Хората след пандемията желаеха повече излизане, повече занимания. Относно предишния зимен сезон мога да кажа, че беше доста добър. Около новогодишните празници имаше доста работа в града, мисля, че всеки би трябвало да е удовлетворен ", сподели Величка Толева, притежател на ресторант в Банско.

Успешен ски сезон регистрират и в Пампорово. Ръст има при туристите от Moлдoвa, Pyмъния, Cъpбия, Ceвepнa Maĸeдoния и Иpлaндия. По-голям туристически поток през тази зима регистрират и от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе. Oĸoлo 60 нa cтo oт ĸлиeнтитe пpeз cĸи ceзoнa в Πaмпopoвo са бългapcĸи тypиcти, дoĸaтo в пpeдxoднитe гoдини тexният oтнocитeлeн дял e бил близo 80 нa cтo. В Чепеларе са почивали главно български туристи.

" Един от индикаторите е, че таксата туристическата, която се събира към община Чепеларе е горе долу със 100 % повече от предходната година, в това число и Пампорово тука конкретизирам ", сподели Съби Маданков - ръководител на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе.

Сериозната инфлация се е отразила и на цените в заведения и хотели.

" Голям проблем се оказа при нас и продуктите, с които работят нашите заведения и в това число и разноските, които би трябвало да се заплащат във връзка с отопление и другите консумативи, които са за хотелите. Но мисля, че някъде с 20, към 20 % имаме завишение на цените ", сподели още Съби Маданков.

В Боровец също регистрират добър сезон и повече туристи по пистите през миналата зима.

По тематиката работиха: Антония Сукалинска, Величка Петкова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР