Най-мащабният проект с европейско финансиране за административната реформа – Трансформация

...
Най-мащабният проект с европейско финансиране за административната реформа – Трансформация
Коментари Харесай

Поне 700 услуги за бизнеса ще бъдат опростени според най-мащабният проект за административно обслужване


Най-мащабният план с европейско финансиране за административната промяна – Трансформация на модела на административното обслужване ще бъде показан през днешния ден в Министерски съвет.

Средствата в размер над 4 милиона лв. са от Оперативната стратегия „ Добро ръководство “, бенефициент е администрацията на Министерския съвет, сътрудник – Националното съдружие на общините.

Повече от 3 хиляди офиса за административни и публични услуги в България са интервюирани на място, с цел да се образува цялостна картина на общуването сред жителите и администрациите.

Анализът ще отговори на отворените все още въпроси – какъв брой услуги се оферират, по какъв начин се дават, какви документи се изискват, какви такси се събират и на какво нормативно съображение. Успешното осъществяване на плана ще обезпечи нов потребителски интерфейс към платформата за междурегистров продан, тестван пилотно в 50 администрации. Най-малко 700 услуги за бизнеса ще бъдат опростени. Предвиденият по плана модел за регистрова промяна ще обхване съществуващите все още над 8 хиляди регистъра от позиция на качеството и цялост на данните, внезапно понижаване на разноските за поддръжка, гарантиране на предпоставки за служебно събиране на информация. Общата цел на плана е резистентност на идващите стадии на административната промяна, сложно административно обслужване и въвеждане на електронното ръководство.

По-рано в четвъртък бе обявено, че до края на месец април всички министерства би трябвало да бъдат интегрирани в обща система за електронен документооборот.

По самодейност на заместник-министър ръководителя Томислав Дончев представители на министерства на политическо и административно равнище регистрираха напредъка в подготовката на системите за продан на документи в обособените ведомства и поеха ангажимент в администрациите да бъде прилаган обединен механически протокол за документооборот.

По данни на Държавна организация „ Електронно ръководство “ към днешна дата общо 188 администрации на централно и локално равнище са действителни участници в електронния продан на документи. Крайният период за всички администрации да обменят документи по електронен път е 1 ноември 2018 година Въвеждането на тази процедура на по-ранен стадий има за цел към края на годината системата към този момент да действа пълноценно, а в това време да влезе в действие наредбата за общите условия към осведомителните системи, регистрите и електронните административни услуги.

Въвеждането и използването на обединен протокол в електронния продан на документи в администрацията подсигурява понижаване нужното време за изпращане, приемане и завеждане на преписка сред другите ведомства и ще повлияе позитивно процесите по даване на административни услуги на жителите и на бизнеса.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР