Най-малко за 70,4 милиона долара между 8 април 2022 година

...
Най-малко за 70,4 милиона долара между 8 април 2022 година
Коментари Харесай

Acer продължава да доставя продукти за Русия, въпреки че обеща да спре

Най-малко за 70,4 милиона $ сред 8 април 2022 година и 31 март тази година

Емил Василев преди 48 секунди 2 Сподели

Най-четени

ХардуерСветослав Димитров - 15:10 | 09.06.2023

Умните очила на Xiaomi незабавно се трансфораха в бестселър

IT НовиниДаниел Маринов - 17:51 | 10.06.2023

Мъжът, който прекара 93 дни на дъното на океана, се е подмладил с 10 години! Ето какви са индикаторите му.

IT НовиниДаниел Маринов - 19:02 | 10.06.2023

Откриха антична гора в Китай, в която може да има безусловно непознати типове

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Acer беше една от многото компании по света, които дадоха обещание да преустановят активността си в Русия след нахлуването на страната в Украйна. Според нов отчет обаче, основаната в Тайван компания е доставила в Русия компютърен хардуер на стойност минимум 70,4 милиона $ в интервала сред 8 април 2022 година и 31 март 2023 година.

На 8 април предходната година Acer съобщи, че заради последните събития компанията е решила да прекрати активността си в Русия. Този ход беше изработен и от Dell, Intel, Nvidia, AMD, HP и доста други софтуерни колоси, само че наподобява, че Acer не се е придържала към обещанието си. Според митнически данни, получени от Reuters, записаното в Швейцария дъщерно сдружение на Acer – Acer Sales International SA е доставяло съоръжение и услуги в Русия посредством разнообразни способи за доставка.

Действията на Acer не са били противозаконни. Доставяйки хардуера от Швейцария, компанията не е нарушила тайванските наказания за експорт против Русия. Изделията не са били лимитирани и от швейцарските експортни наказания, които са аналогични на тези на Европейския съюз.

От Acer обявиха, че прецизно се придържат към интернационалните търговски закони и разпореждания във връзка с износа за Русия. От компанията прибавиха, че швейцарският филиал не е доставял преносими компютри или настолни компютри за Русия от 8 април предходната година, само че е доставил стеснен брой екрани и аксесоари за съветския пазар, като е подсигурил спазването на интернационалните наказания. Дружеството по този начин и не изясни за какво е доставило тези артикули в Русия, откакто е ясно е декларирало, че ще спре да го прави.

Освен това източник на Reuters, осведомен с детайлностите за доставките, твърди, че Acer е доставяла за Русия както монитори, по този начин и преносими компютри след април 2022 година. Санкциите на Европейски Съюз позволяват износа на преносими компютри и съставни елементи за Русия до 16 декември 2022 година. След тази дата не е имало доставки на неразрешени артикули на Acer за Русия.

Acer добави, че съветските вносители може да са се снабдили с някои от продуктите от други страни.

Русия беше голям пазар за Acer преди нахлуването в Украйна. По данни на IDC, на компанията са се падали 18,5% от всички продадени в Русия лични компютри през четвъртото тримесечие на 2021 година. За съпоставяне, HP и Dell са съставлявали общо 20,8%.

Макар, че дейностите на Acer може и да не са били в прорез със закона, това ще бъде черен пиар за компанията, а някои клиенти дадоха обещание да не купуват повече нейните артикули.

Санкциите против Русия накараха страната да си обезпечи импорт от другарски страни. Тя употребява китайския сив пазар за импорт на чипове, макар че отчет от октомври откри, че към 40% от тях са дефектни, което значи 1900% нарастване на повредите им през предходните няколко месеца.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР