Най-малко трима души загинаха и над 30 бяха ранени вчера

...
Най-малко трима души загинаха и над 30 бяха ранени вчера
Коментари Харесай

Ку-клукс-клан и крайно десни вилняха в САЩ, има жертви

Най-малко трима души починаха и над 30 бяха ранени през вчерашния ден в американския град Шарлотсвил в щата Вирджиния, където избухнаха яростни конфликти сред националисти и антирасисти, предадоха международните организации.

32-годишна жена почина и 19 души бяха ранени, когато кола се вряза в група стачкуващи в центъра на Шарлотсвил. Двама служители на реда пък починаха в злополука на хеликоптер в гориста околност край града, която не е ясно дали е случай, или е обвързвана с безредиците.

Заповед на градската администрация за премахването на монумент на военачалник, предвождал силите на Юга в Американската революция, стана мотив за оживен митинг

на националистически организации и последователи на теорията за превъзходството на бялата раса.



Членове на Ку-клукс-клан и деятели, свързани с така наречен „ различна десница “, проведоха шествие под надпис „ Единство на десните “ против решение на локалните управляващи да демонтират монумент на военачалник Робърт Е. Лий, главнокомандващ армията на Конфедерацията в гражданската война сред Севера и Юга.

Въпреки разположените полицейски сили за битка с безредиците и националната армия, избухнаха конфликти сред протестиращи и контрадемонстранти, развяващи флагове на придвижването „ Животът на чернокожите има значение.

Водачът на автомобила, който се вряза в тълпата, беше задържан,

заяви началникът на полицията в Шарлотсвил Ал Томас. Мъжът е упрекнат в преднамерено ликвидиране. На 20-годишния Джеймс Алекс Филдс-младши от Охайо бяха повдигнати и три обвинявания за съзнателно причиняване на телесни повреди и за бягство от мястото на престъплението.

@cnn driver has been arrested. #Charlottesville pic.twitter.com/Rl5jSp8bW2
— Nick (@nicholasgraffis) August 12, 2017
Той прекара нощта в ареста и съгласно полицейски източник още не си е наел юрист, нито му е назначен длъжностен бранител. За понеделник е планувано правосъдно чуване, на което ще бъде решено дали Филдс да остане под стража, или да бъде пуснат под гаранция.

Губернаторът на Вирджиния Тери Маколиф разгласи изключително състояние.

На конференция той съобщи, че посланието му към белите националисти е единствено едно: „ Вървете си у дома “, осведоми Би Би Си (BBC).

„ Имам обръщение към всички бели националисти и нацисти, които пристигнаха през днешния ден в Шарлотсвил, посланието е просто: „ Върнете се вкъщи. Претендирате, че сте патриоти, само че вие сте всичко друго, с изключение на патриоти. Дойдохте тук, с цел да нараните хора. И успяхте, наранихте ги. Но имам известие за вас: „ Ние сме по-силни от вас “, безапелационен беше губераторът.

Virginia Governor Terry McAuliffe's message to white supremacist's and Nazi's terrorism in Charlottesville today pic.twitter.com/fIRIscJIDb
— CALL YOUR REPS!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР