Най-малко трима души ще бъдат наказани за случая с разменените

...
Най-малко трима души ще бъдат наказани за случая с разменените
Коментари Харесай

Най-малко трима души ще бъдат наказани за случая с разменените бебета в болница Шейново

Най-малко трима души ще бъдат осъдени за случая с разменените бебета в болница " Шейново " - началникът на отделението по неонатология, както и старшата и основната акушерка в него. Това заяви шефът на организация " Медицински контрол " доктор Росен Коларов в понеделник.

За размяната след сигнал на една от майките. Тя е забелязала, че номерът на гривната ѝ не съответствува с този на гривната на бебето. Впоследствие ДНК тест потвърди, че децата не са при биологичните си родители, а от организация " Медицински контрол " започнаха инспекция.

Тя е открила, че главното нарушаване е несбъднат задоволителен надзор на разнообразни равнища, сподели в понеделник шефът на организацията Росен Коларов. Нарушени са стандартът по неонатология, две медицински наредби и три текста от закона за лечебните заведения.

" Безспорно има и човешка неточност, и незадоволително надзор ", сподели Коларов.

" Някъде нещо не е направено, изключително на финала ", уточни той, без обаче да даде повече детайлности. От организацията не оповестиха имената на чиновниците на болничното заведение, които следва да бъдат глобени.

Зам.-директорът на организацията Фидел Косев добави още, че вътрешните правила в болничното заведение не са били задоволително подробни и тя ще бъде задължена да ги добави. Установени са и други нарушавания, които нямат отношение към размяната -на една от родилките, да вземем за пример, непозволено са ѝ взети пари за избор на екип, макар че раждането е било в условия на неотложност.

След като стана ясно за случая, Софийската градска прокуратура стартира следствието е за съзнателно сменени дребни деца, а говорителката на основния прокурор Сийка Милева призна, че съответното законодателство в България е остаряло.

По думите на специалистката по здравно право юрист Мария Шаркова в Семейния кодекс няма категорично регламентирани последици за замяна на бебета. Според юристите е нужна незабавна смяна на Семейния кодекс, която да подсигурява такава замяна да се прави за дни.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР