Най-малко трима души бяха убити, а десетки - ранени, след

...
Най-малко трима души бяха убити, а десетки - ранени, след
Коментари Харесай

Убити и ранени при стрелба по време на протест срещу талибаните в Джалалабад

Най-малко трима души бяха убити, а десетки - ранени, откакто талибани откриха огън по време на митинг против групировката в източния афганистански град Джалалабад, съобщи Ройтерс, като се базира на двама очевидци и някогашен полицейски чиновник, заяви Българска телеграфна агенция.

Местни поданици се пробвали да повдигнат националния байрак на Афганистан на площад в Джалалабад, на 150 километра източно от столицата Кабул, когато бойци на ислямисткото придвижване почнали да стрелят по тях.

Десетки хора се събрали в Джалалабад, с цел да повдигнат афганистанския байрак през днешния ден - един ден преди националния празник - Деня на независимостта, отбелязващ края на английското господство през 1919 година Те свалили талибанското знаме - ислямски надпис на бял декор - което ислямисткото придвижване издига в превзетите от него региони, съобщи Асошиейтед прес.

На видеозапис се вижда по какъв начин талибани стрелят във въздуха и се нахвърлят с палки върху хора, с цел да ги разпилян. Според Бабрак Амирзада, кореспондент на локална осведомителна организация, той и оператор от друга медия са били бити от ислямистките бойци, до момента в който се опитвали да отразят митинга.

Насилственото разгонване на тази рядка обществена демонстрация на противоречие с талибаните пристигна на фона на продължаващите срещи сред представители на ислямисткото придвижване и на сваленото от него държавно управление, което бе подкрепяно от Запада, отбелязва Асошиейтед прес.

Всяко деяние, подхванато от талибаните, които мълниеносно и изненадващо за мнозина откриха надзор над Афганистан, се следи деликатно. Те упорстват, че са се трансформирали и няма да постановат същите драконовски ограничавания, както последния път, когато бяха на власт в страната. Тогава групировката съвсем изцяло отстрани правата на дамите, извършваше обществени изтезания и даваше леговище на терористичната мрежа Ал Кайда в годините преди атентатите в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година

Мнозина афганистанци обаче остават надълбоко скептично настроени към изказванията им и насилственият отговор на днешния митинг може единствено да разпали страховете им. Хиляди хора не престават да се стичат към летището и границите на страната, с цел да избягат от Афганистан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР