Най-малко стотачка ни гълта лечението на грипа. Това изчислиха фармацевти

...
Най-малко стотачка ни гълта лечението на грипа. Това изчислиха фармацевти
Коментари Харесай

Най-малко стотачка ще ни гълтне лечението на грипа

Най-малко стотачка ни гълта лекуването на грипа. Това пресметнаха фармацевти за „ Телеграф “. „ При всички медикаменти има известно повишаване. При някои по-малко, при други по-голямо. Общо осъществяването на рецептата за лекуването на сезонните вируси или грипа излиза с най-малко 20% повече спрямо минали години, а занапред през зимата чакаме и ново повишаване “, изясни магистър-фармацевтът Веселин Ангелов.

Според прогнозите на Световната здравна организация тази зима ще ни нападат двата грипа вид А – „ Дарвин “ и „ Виктория “, които са надлежно H3N2 и H1N1, и двата вид Б – „ Австрия “ и „ Пукет “. Независимо от неговия вид грипът предизвиква едни и същи признаци и надлежно се лекува по един и същи метод.

Започва ненадейно с висока температура, изнемощялост, болки в мускулите и ставите, главоболие. Възможни са също неспокойствие на очите, хрема и кашлица. „ В рецептата от персоналния доктор участват минимум четири-пет медикамента. Имуностимуланти и сложни витамини, сашета, таблетки или спрей за гърло, спрей за нос, които са за симптоматично лекуване и постоянно се изписват и при сезонните вируси “, споделя маг.-фарм. Ангелов. По думите му осъществяването на такава рецепта излиза към 100 лв.. Ако се постанова и банкет на антибиотик, цената нараства с към 15-20 лева Когато пък става въпрос за открит грип, наложително участват и едно от двете медикаменти с нетърговски наименования – озелтамивир и занамивир. Първото се продава най-често под формата на таблетки, а второто е под формата на прахуляк за инхалация. За да бъдат оптимално ефикасни, приемът им би трябвало да стартира на 36-ия час от появяването на първите признаци. Цената на тези препарати е към 35 лева

Така сметката в аптеката може да набъбне и до към 150 лв.. „ Поне 20% е скокът спрямо предходната година. А зимата чакаме още най-малко 15% растеж на цените на медикаментите. Много от суровините идват от страни, които са в спор сега и това оказва голямо въздействие. Отделно има и операция на пазара “, добавя още Ангелов.

По думите му растежът на цените рефлектира отрицателно върху аптеките. „ От една страна, на поръчките и доставките, въпреки това, на продажбите, тъй като има доста хора, които се отхвърлят да извършват цялата рецепта, не взимат обещано лекарство, тъй като им се коства скъпо или пък въобще не купуват нищо от това, което им е изписано, откакто схванат за цената. Все повече са тези случаи “, изяснява още магистър-фармацевтът.

Макар у нас досега да е потвърден единствено един случай на болен от грип, съгласно прогнозите на проф. Нели Корсун – началник на Националната референтна лаборатория за грип и остри респираторни болести, след Коледа случаите ще стартират да нарастват. „ Традиционно в България по време на празниците, когато доста хора се прибират от Западна Европа, стартират да се появяват и повече случаи. Единственият регистриран досега също беше вносен и това е напълно естествено. Пробите, които получаваме за проучване, се усилват, предходната седмица дойдоха над 40, само че всички са негативни. В момента доминират вирусите и по-засилено респираторно-сенцитиалният вирус, който е със засилена циркулация в цяла Европа и в Съединени американски щати “, изясни пред „ Телеграф “ проф. Корсун. В лабораторията работят едвам шестима души, които са натоварени с проучването на всички проби. „ Както всяка година, дежурен ще има и по празниците “, добави проф. Корсун.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР