Най-малко шестима души са загинали при тежки наводнения в Тоскана,

...
Най-малко шестима души са загинали при тежки наводнения в Тоскана,
Коментари Харесай

15 станаха жертвите на бурята Киарън в Европа

Най-малко шестима души са починали при тежки наводнения в Тоскана, Централна Италия, и трима в Португалия, с което броят на жертвите в Западна Европа, породени от проливните дъждове и рекордните ветрове, провокирани от бурята " Киаран ", достигна 15, заключи " Гардиън ".

Еудженио Джани, управител на област Тоскана, обяви в петък изключително състояние, като дефинира обстановката като " в действителност доста сериозна ". Той съобщи, че това е била " дълга и комплицирана нощ за цялата районна система за гражданска отбрана ".

Имаше опасения, че река Арно може да наводни историческия град Флоренция, откакто няколко близки града бяха залети, само че Джани съобщи, че високата точка на водата е минала в средата на сутринта без съществени произшествия.

В непосредственост до град Пистоя се срути мост, при което починаха двама души. Друг човек е умрял в град Росиняно, а другите две жертви са възрастни хора, живеещи в дребното градче Монтемурло, северозападно от Флоренция, оповестяват италианските медии.

Джани съобщи, че измежду починалите е 85-годишен мъж, който е бил открит удавен на приземния етаж на дома си за възрастни хора. " Това, което се случи довечера в Тоскана, си има име: климатични промени ", написа Джани в X, прочут преди като Twitter.

В Прато, град покрай Флоренция, където се оповестява за гибелта на двама души, също възрастни, кметът Матео Бифони съобщи, че вредите, породени от бурята, са " удар в стомаха и те карат да плачеш ".

Градската болница " Санто Стефано " също е била залята от вода, сподели Бифони. След нощта на опустошаване ще запретнем ръкави, за да почистим и да се опитаме възстановим активността на лечебното заведение, посочи кметът на града.

Две дами и един мъж са починали край крайбрежията на Португалия, когато ветроходната им лодка се е преобърнала на 35 благи северно от Лисабон в мощно море. За северните крайбрежни региони на страната беше обявен червен код за паника, защото вълните надхвърляха седем метра.

Италианските управляващи оповестиха, че няколко души към момента се водят за изчезнали в Тоскана и най-малко един в североизточния район Венето. Около 48 000 души нямат електричество, заяви вицепремиерът Матео Салвини. Министър-председателят Джорджия Мелони разгласи първичен пакет от държавна помощ в размер на 5 млн. евро (4,3 млн. паунда) за подкрепяне на най-засегнатите региони.

Най-малко седем души починаха в четвъртък в други елементи на Европа, съвсем всички от паднали дървета, на фона на ветрове, които доближиха 124 благи в час (200 км/ч). Двама души починаха във Франция, двама в Белгия и по един в Нидерландия, Германия и Испания.

Френският президент Еманюел Макрон посети потърпевшите региони. Той даде обещание държавното управление да отпусне средства за справяне с вредите от бедствието. 

Италия се счита за изключително уязвима от последствията от климатичните промени. През май 14 души починаха, а хиляди останаха без дом след наводнения в Емилия-Романя.

В Испания минимум 800 души към крайбрежния град Гандия във Валенсия бяха евакуирани, откакто през нощта избухна горски пожар и се популяризира бързо на фона на рекордни ветрове, оповестиха публични лица в петък.

Бурята " Киарън " е задвижвана от мощен реактивен поток, който нахлу от Атлантическия океан, донасяйки пороен дъжд и мощни ветрове, които вече причиниха тежки наводнения в Северна Ирландия, елементи от Англия, Белгия, Нидерландия и Франция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР