Най-малко шестима души са загинали при обстрел на пазар в

...
Най-малко шестима души са загинали при обстрел на пазар в
Коментари Харесай

Украйна и Русия си размениха най-голямата група военнопленници от февруари насам

Най-малко шестима души са починали при обстрел на пазар в Донецк,сред тях младеж, оповестиха проруските сепаратисти, които се готвят за референдум за присъединение към Руската федерация.

На този декор Русия и Украйна си размениха военнопленници с посредничеството на Турция и Саудитска Арабия. Размяната е най-големият продан сред враждуващите страни от началото на съветската инвазия през февруари. Сред освободените има и непознати жители.

215 украински бойци бяха освободени и върнати на Киев. Сред тях са членове на полка Азов, както и командирът и заместник-командирът на военната част, с които президентът Зеленски реализира видеовръзка.

Военните ръководители на отбраната на завода " Азовстал " в Мариупол бяха отведени в Турция при интервенция, съсгласувана с турския президент Реджеп Ердоган.Държавният глава на Украйна им благодари и назова размяната " безспорна победа ".

" Поздравявам ви със завръщането на нашите момчета,нашите герои.Радвам се да ви видя живи откакто се чувахме единствено по телефона. Гордеем се с това, което направихте за нашата страна ", сподели Зеленски.

Москва също получи свои военнослужещи.

" В резултат на комплициран преговорен развой за замяна, 55 военнослужещи от съветските въоръжени сили, Донецката и Луганската национални републики бяха доведени в Русия от следените от Киев територии ", разгласи Игор Конашенков, представител на министерството на защитата на Русия.

Сред върнатите на Русия пленници е и Виктор Медведчук, някогашен украински народен представител и съдружник на Владимир Путин, упрекнат в държавна измяна. Той беше задържан през април.

Част от размяната са и петима британци, двама американци и жители на Мароко, Хърватия и Швеция.От Русия те бяха трансферирани в Саудитска Арабия.

По-късно английските жители отпътуваха за родината си. Във видеобръщението си пред Организация на обединените нации, украинският президент Володимир Зеленски настоя за основаването на специфичен арбитражен съд за съветските военни закононарушения.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР