Най-малко шестима души са загинали и десетки са били ранени

...
Най-малко шестима души са загинали и десетки са били ранени
Коментари Харесай

Кървави сблъсъци разтресоха Бейрут

Най-малко шестима души са починали и десетки са били ранени вследствие на престрелки, разразили се по време на митинг в ливанската столица Бейрут. Това заяви арабската телевизия Al Hadath.

По информация на малкия екран конфликти с потреблението на огнестрелно оръжие са се случили в кварталите Ет Тайюни и Бадаро в западната част на Бейрут по време на протест на шиитски партии в региона на Съдебната палата. Тежката пукотевица е била ориентирана към поддръжници на ливанската радикална шиитска формация " Хизбула ", до момента в който те са протестирали с искане за премахване на съдията, проверяващ миналогодишната детонация в пристанището на града, обвинявайки го в користолюбие. Бойци на " Хизбула " са отвърнали на стрелбата, почнала в християнски квартал на Бейрут.

Най-малко 20 души са били ранени при конфликти в централните региони на Бейрут, прецизира малкия екран.

Командването на въоръжените сили на страната предизвести, че " военните ще откриват огън, с цел да убият всеки минувач, който излезе на улицата с оръжие ".

Очевидец описа, че двама снайперисти са разкрили огън по тълпата от стачкуващи и военни патрули, които са осигурявали защитата към Съдебната палата на площад " Адлия ". В отговор последователи на шиитските " Амал " и " Хизбула " са се появили по улиците с оръжия и са разкрили натоварен огън. В стълкновения с шиитските деятели по-късно са встъпили деятели от опозиционната партия " Ливански сили " и членове на клана Зуейтер.

This is the green line that seperated east and west Beirut. Here we see shooters few meters from the Lebanese Army shooting towards Badaro located to the east.
— Van Meguerditchian (@ReelPolitiks)
Престрелките стихнаха, откакто армейски патрули бяха ситуирани в Ет Тайюни и Бадаро, като в това време е имало детонация.

С послание към народа ливанският министър председател Наджиб Микати прикани жителите " да запазят успокоение и да не позволяват страната да се подхлъзне към междуособици ". Министър-председателят се обърна към ливанската войска и силите за сигурност с искане да се подсигурява сигурността в кварталите Ет Тайюни и Бадаро и да бъдат арестувани подбудителите на безредиците.

Стрелбата по фронтовата линия на Гражданската война в интервала 1975-90 година бележи една от най-тежките цивилен междуособици в Ливан от години и акцентира задълбочаващата се политическа рецесия поради следствието на пагубния гърмеж на 4 август 2020 година, при който починаха повече от 200 души и който опустоши обширни елементи от Бейрут.

Ливанската войска посочи в изказване, че стрелбата е била ориентирана против протестиращи, до момента в който са прекосявали през кръгово кръстовище, ситуирано в регион, разделящ християнски и шиитски мюсюлмански квартали.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР