Най-малко седем души загинаха заради наводнения или съборени дървета, след

...
Най-малко седем души загинаха заради наводнения или съборени дървета, след
Коментари Харесай

Седем души загинаха след тайфун във Филипините

Най-малко седем души починаха поради наводнения или съборени дървета, откакто ураган мина през Филипините. Бедствията принудиха затварянето на няколко морски пристанища и блокираха хиляди пасажери, предават от Асощиейтед прес през днешния ден.

Тайфунът Евиниар се е спуснал по източното крайбрежие на страната късно вечерта в петък, като се е задържал над филипинските острови няколко дни, преди да се измести на североизток от архипелага. Всички предизвестия за стихия към този момент са анулирани. Заради смяната в посоката на тайфуна столицата Манила не е била наранена.

Евианар, прочут на локално равнище като Aghon, последно е видян през днешния ден на към 450 километра източно от северния град Баско в провинция Батанес, с постоянни ветрове от 130 км/ч. и пориви до 160 км/ч., съгласно държавните прогнози.

Най-малко шестима поданици са се удавили при наводнения или са починали, откакто неочакваните потопи провокираха рухването на голям брой дървета в тежко засегнатата провинция Кесон, заяви локалната полиция. В южната провинция Мисамис Ориентал жена е починала поради дърво, паднало върху мотоциклетно такси, в която тя се е возела със сестра си на път за учебно заведение.

Президентът Фердинанд Маркос-младши съобщи, че над 26 700 души са били наранени от тайфуна, в това число доста, които са избягали в евакуационни центрове в пет провинциални района. Три летища и 29 морски пристанища не са работили обикновено заради времето, до момента в който шест града са били наранени от спиране на електрозахранването.

Над 4800 пасажери, водачи на камиони и помощници в превозването на товари са били блокирани в един миг заради затваряне на пристанищата, до момента в който тайфунът връхлетя южните и централните провинции, заяви бреговата защита на Филипините.

" Дори преди тайфунът да удари, транспортирахме артикули за помощ тук-там покрай упования път на тайфуна, тъй че всички бяха подготвени ", удостовери президентът.

Много села са били залети от неочаквани наводнения, като някои ниско ситуирани региони са били погълнати от води с височина до 2,4 метра - подобен е казусът в Лусена, столицата на провинция Кесон. Наводнението частично се дължи на запушени дренажни системи след извънредно парещ летен сезон, уточни губернаторът на Кесон Анджелина Тан. Според нея доста къщи, в това число резиденцията на губернатора, са били развалени от мощен вятър и проливни дъждове.

Допълнително, около 20 тайфуна и стихии всяка година връхлитат филипинския архипелаг. Той се намира в азиатски район постоянно обиден от трусове и вулканични изригвания, което го прави една от най-предразположените към бедствия страни в света.

През 2013 година тайфунът Хайян, един от най-силните в историята, остави след себе си над 7300 жертви или изчезнали. Това принуди разселването на над 5 милиона души в Централните Филипини.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР