Най-малко седем души загинаха, след като попаднаха в лавина, предизвикана ...

Най-малко седем души загинаха, след като попаднаха в лавина, предизвикана

Глетчер се срути в Италия и уби най-малко 7 души, защо се случи?

Най-малко седем души починаха, откакто попаднаха в лавина, провокирана от сриването на хладилник в северните италиански Алпи. Други осем са били ранени, като двама души са получили съществени пострадвания.

Поради неприятното време е спряно издирването на други 13 изчезнали туристи с хеликоптери и дронове.

The footage of the large ice avalanche in Marmolada today in close proximity.

We don`t know the author, we will write it in the comments as soon as we will know it.

Indeed an impressive sequence
— Alpine-Adriatic Meteorological Society (@aametsoc)
Италианският министър-председател Марио Драги сподели, че случаят "без подозрение " е обвързван с измененията в климата.

Четирима от седемте убити са разпознати от спасителите, трима от които са италианци, в това число двама планински водачи.

Видеозапис от случая демонстрира ледена маса, която се срутва по скатовете на Мармолада - най-високата планина в региона.

"Спуснала се е лавина от сняг, лед и скали, която по пътя си удари пътеката за достъп, на която имаше няколко въжета, някои от които бяха пометени ", изясни обстановката говорителката на незабавните служби Микела Канова. " Окончателният брой на участващите алпинисти към момента не е прочут " , добави тя.

Ранените туристи, в това число двама души в сериозно положение, са откарани в няколко лечебни заведения в региона, споделиха избавителни чиновници.

Не е ясно какво е предизвикало сриването на сектора от ледника, наименуван серак.

Но Уолтър Милан, представител на избавителната работа, сподели пред държавната телевизия, че през последните дни в региона има извънредно високи температури.

"Жегата е необикновена ", споделя Милан, отбелязвайки, че температурите са достигнали 10C на върха на ледника през последните дни. "Това е изключителна горещина. Нещо не е наред. "

Италианският министър председател сподели, че изменението на климата носи известна отговорност за сриването на ледника.

"Това е покруса, която сигурно има детайл на непредсказуемото, само че също по този начин без подозрение е обвързвана с утежняването на околната среда и климатичната обстановка ", сподели Драги. При посещаване в района той също сподели, че държавното управление ще вземе ограничения, с цел да предотврати повторна сходна покруса.

Събития като това евентуално ще станат по-чести със стоплянето на планетата , съгласно учени, които прекарват живота си в проучване на леда по планините. За този съответен хладилник специалистите показаха изгарящата гореща вълна в Италия като фактор за инциденга, защото е евентуално той да е разтопил огромни количества лед.

Експерти от националния проучвателен съвет на Италия обявиха, че ледникътще изчезне през идващите 25-30 години, а огромна част от размера му към този момент е изгубен.

Професор Джонатан Бамбер, шеф на Центъра по глациология в Бристол към Университета на Бристол, сподели: "Доломитите в Италия, където се случи този драматичен случай, претърпяха суша през цялата зима с доста малко снеговалежи. В композиция с извънредно високите температури в района през лятото, ледниците се топят бързо . Участъкът, който се откъсна, беше част от провесен хладилник със сераци или ледени скали, които стават изключително нестабилни при топли условия като тези в Доломитите сега.

🇮🇹Ice collapse in - Provisional number is 6 dead and 8 injured. About ten people were missing.
— The informant (@theinformantofc)
Тази история ще стане по-позната през идните години, защото тези условия се отразяват в планинските вериги.

"Колапсът на ледника Мармолада е естествено злополучие, директно обвързвано с изменението на климата. Ледниците с висока надморска височина като Мармолада постоянно са стръмни и разчитат на ниски температури под нула градуса по Целзий, с цел да са постоянни. Но изменението на климата значи, че ще има от ден на ден и повече стопена вода, която отделя топлота и загрява леда. Ако водата замръзне още веднъж може да се случи покачване на ледника от скалата изпод и причиняване на ненадейно несигурно сриване. Катастрофални сривания на ледници като този стават все по-чести ", изяснява глациологът проф. Пол Кристоферсен от университета в Кеймбридж.

Знаем, че нашата планета се нагрява и че ледът по цялото земно кълбо се топи, само че методът, по който по-високите температури въздействат върху ледените структури в планините, е комплициран, с голям брой фактори, които вършат ледниците по-слаби и е по-вероятно да причинят смъртоносна лавина.

Изследователят Жак Мури работи в Université de Lausanne в Швейцария, където учи въздействието на изменението на климата върху спорта и естествения туризъм в планините.

🇮🇹 A section of the () alpine glacier broke this afternoon. The provisional figure reports at least 6 dead and 8 wounded.
— The informant (@theinformantofc)
Горещата вълна може да е била повода за лавината, само че дълготрайното влияние на изменението на климата евентуално е отслабило ледника до точката, в която се е срутил под напън, сподели той.

"Когато ледникът се разтопи, това значи, че има топяща се вода, която се спуска чак до дъното на ледника, когато стигне до дъното на скалата, предизвиква срутване на леда, това провокира лавина ", изяснява той пред The Guardian. "Това евентуално е задействащият детайл, само че в случай че погледнете фотосите, можете да видите, че има огромна цепнатина в горната част, която се срути. Фактът, че има цепнатина, демонстрира, че горната част начело не е била обвързвана с долната част. Ако нямаше цепнатина, евентуално нищо нямаше да се случи.

Той споделя, че това демонстрира, че ледникът евентуално е бил отслабен от по-високите температури.

"Тъй като става все по-топло и по-топло, ледът става все по-малко здрав, става все по-слаб. Ако вземете лед, който е -8C, в случай че се опитате да го счупите, ще бъде доста по-трудно, в сравнение с да счупите лед, който е тъкмо 0C.

What started as an amazing trip with beautiful views from Marmolada in Italy, unfortunately turned out to be a day we will never forget.. At the beginning we thought it was an airplane coming..
— Kristýna Bílková (@Kris_Bilkova)
Поради тези отслабващи структури в планините, тези, които се катерят, би трябвало от ден на ден вземат сигурността си в свои ръце, сподели той.

"Вече показахме, че някои региони са станали прекомерно рискови или прекомерно сложни за достъп от планинарите - изменението на климата към този момент в действителност оказва въздействие върху алпинизма ", прибави Мури.

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg