Банда в Хаити откри огън срещу ръководен от църквата протест, убивайки най-малко 7 души, твърдят правозащитни организации

...
Най-малко седем души са убити, след като банда е открила
Коментари Харесай

Най-малко седем души са убити, след като банда е открила огън срещу протест, ръководен от църква в предградие на столицата на Хаити в събота, според местни правозащитни групи.

Стотици хора, събрани от лидер на християнска църква, маршируваха в Ханаан, северно предградие на столицата Порт-о-Пренс, и се събраха срещу насилието на банди, когато местна банда откри огън с картечници, Мари Йолен Жил, директор на правозащитната група Fondasyon Je Klere, каза пред CNN.

Броят на убитите хора вероятно е по-голям, като се има предвид броят на енориашите на марша, каза директорът на Центъра за анализи и изследвания в правата на човека Гедеон Жан.

„Трябва да се установи двойна отговорност: тази на пастора, който е отвел тези невинни хора на касапницата, и особено тази на съдебните и полицейските власти, които не са предотвратили това“, каза Жан.

Неизвестен брой хора са ранени при стрелбата и се смята, че още 10 са били отвлечени, добави Жан.

Видеоклипове, споделени в социалните медии, показват хора, маршируващи по улицата, много от които носят жълти ризи, свързани с религиозната група.

Видео, споделено с CNN от местна правозащитна група, показва окървавени тела на земята, облечени в ризи с логото на религиозната група. Допълнителни видеоклипове в социалните медии по подобен начин показват тела по улиците, облечени в същата жълта риза. CNN не може независимо да потвърди тези видеоклипове.

CNN се обърна към националната полиция на Хаити за коментар.

Гангстерско насилие в Хаити

Вълни от престъпност и безредици връхлетяха Хаити след убийството на бившия президент Жовенел Мойс през 2021 г. Неговият наследник, министър-председателят Ариел Хенри, се бори да спре насилието, което също е основна пречка за провеждането на решаващи, дълго отлагани избори в държава.

 Хората се отдръпват от сълзотворен газ, изстрелян от служители на националната полиция на Хаити, докато разчистват лагер от хора, бягащи от заплахата на въоръжени банди, пред посолството на САЩ, в Порт-о-Пренс, Хаити, 25 юли 2023 г. REUTERS/Ralph Tedy Erol Хората се отдръпват от сълзотворен газ, изстрелян от служители на националната полиция на Хаити, докато разчистват лагер от хора, бягащи от заплахата на въоръжени банди, пред посолството на САЩ, в Порт-о-Пренс, Хаити, 25 юли 2023 г. REUTERS/Ralph Теди Ерол Ралф Теди Ерол/Ройтерс

Повече от 1000 души са били взети за заложници за откуп през първите шест месеца на годината, според данни на ООН.

През последните две години воюващите банди в Порт-о-Пренс всяват ужас в жизненоважния пристанищен град на страната с изнасилвания, мъчения и убийства, докато се борят за териториален контрол. Хиляди хаитяни са напуснали домовете си, събирайки се в импровизирани лагери из разтегащата се столица.

Движение за бдителност, известно като „Bwa Kale“, отвърна брутално на удара по-рано тази година, убивайки и изгаряйки заподозрени членове на банда на улицата – което накара специалния представител на ООН Мария Изабел Салвадор да предупреди в доклад от юли, че движението е поставило началото на „нов и тревожен цикъл от насилие.

Стотици предполагаеми членове на банди са били убити от бдители в цялата страна, каза тя.

Междувременно конфликтът в столицата задуши останалите линии за доставки на нацията, причинявайки скок на цените на храната и енергията в други части на Хаити.

Кейтлин Ху от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР