Най-малко петима палестинци са били убити по време на мащабна

...
Най-малко петима палестинци са били убити по време на мащабна
Коментари Харесай

Петима убити и десетки ранени при израелско нападение на Западния бряг

Най-малко петима палестинци са били убити по време на огромна израелска военна интервенция в окупирания град Дженин на Западния бряг, оповестиха през днешния ден палестинските здравни управляващи, представени от ДПА. 

Няколко десетки души също са били ранени, като някои от тях са в сериозно положение, заяви палестинското министерство на опазването на здравето. 

Смята се, че най-малко един от починалите е палестински войник, а съгласно известия в медиите измежду ранените е и палестински публицист.

Израелските военни оповестиха, че по-рано през днешния ден по време на ареста на двама обвинени е имало продължителна замяна на огън и най-малко на един боен автомобил са нанесени вреди от взривно устройство. 

Дженин, който се намира в северната част на Западния бряг, се трансформира в бастион на палестинските въоръжени фракции. В града постоянно има смъртоносни конфликти сред израелските сили и бойците, а напрежението сред израелци и палестинци е високо.

Докато през днешния ден към момента продължаваха престрелките, се чуха апели за по-твърди дейности в Дженин.

Израелският министър на финансите Бецалел Смотрич, член на кабинета по сигурността, съобщи, че е " време да се стартира необятна интервенция за очистване на терористичните гнезда " в северната част на Западния бряг. 

" Няма компромис в битката с терора, ще продължим да нападаме, ще използваме всички средства, с които разполагаме, и ще ударим терористичните детайли на всички места ", написа в " Туитър " министърът на защитата на Израел Йоав Галант.

Европейският съюз изрази през днешния ден угриженост поради събитията в Дженин.

" Военните интервенции би трябвало да бъдат пропорционални и в сходство с интернационалното филантропично право ", се споделя в изказване на Европейски Съюз. 

Европейски Съюз прикани Израел да не пристъпва към реализиране на проектите си за създаване на повече от 4000 селища на Западния бряг с дългогодишната си " решителна съпротива " против израелската политика на заселване, се споделя в изказването.

" Селищата са противозаконни според интернационалното право, съставляват спънка за мира и заплашват жизнеспособността на решението за две страни ", се показва в него.

Междувременно предходната седмица иранският държавен глава аятолах Али Хаменей одобри в Техеран водача на палестинската бунтовническа организация " Ислямски джихад ".

Освен Хамас, който ръководи линията Газа, " Ислямски джихад " и други групировки също са придобили въздействие там, като те значително се финансират от Иран.

Според известия в медиите през днешния ден високопоставена делегация на Хамас е пристигнала в Иран за договаряния.

Техеран е удостоверил поддръжката си за групи, които се борят против Израел.

От началото на годината 125 палестинци са били убити при израелски военни интервенции, борби или след провокирани от тях набези. 
За същия интервал при набези са убити 18 израелци, един украинец и един италианец.

По време на Шестдневната война през 1967 година Израел завзема Западния бряг и Източен Йерусалим, наред с други територии.  Палестинците претендират, че териториите са тяхна лична страна със столица Източен Йерусалим.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР