Най-малко още 210 души, по данни на израелската армия, остават

...
Най-малко още 210 души, по данни на израелската армия, остават
Коментари Харесай

Бащата на освободената заложничка на Хамас: Беше много щастлива и чака да се прибере

Най-малко още 210 души, по данни на израелската войска, остават в плен на Хамас. А двете американки, които бяха освободени през вчерашния ден, към този момент са със фамилията си в Израел. Те са първите освободени заложници от началото на спора на 7 октомври.



59-годишната Джудит Тай Раанан и 17-годишната й щерка Натали са отвлечени от кибуца Нахал Оз при нападението, осъществено от Хамас на 7 октомври. Близо две седмици по-късно те са предадени на границата сред линията Газа и Израел.

" Две американски гражданки, държани в плен от Хамас от 7 октомври, бяха освободени. Те към този момент са в сигурност ", сподели Антъни Блинкен, държавен секретар на Съединени американски щати.

Освободеното момиче идната седмица ще навърши пълноправие и съгласно татко й да е на независимост е най-хубавият подарък.

" Отдавна чаках този миг, от две седмици. Говорих с щерка си по-рано през днешния ден. Тя звучи доста добре и наподобява доста добре. Беше доста щастлива и чака да се прибере. Майка й има драскотина на ръката, само че Натали ми сподели, че не е съществено. И майка й е добре ", разяснява Ури Раанан, татко на освободената заложничка

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беседва с Джудит и Натали и благодари на Катар за посредничеството. Като неутрална организация на Международния комитет на Червения кръст е поверена задачата по превозването им от Газа в Израел.

" Освобождаването на заложниците в Газа е лъч вяра. Изключително облекчение е, че те още веднъж могат да са със фамилиите си след две седмици мъка. Продължаваме да призоваваме за дейности за отбрана и облекчение на страданията на всички цивилни жители, наранени от този опостушителен спор ", уточни Миряна Сполярич, ръководител на Международния комитет на Червения кръст.

Новината провокира спонтанни реакции от Чикаго, където живеят майката и дъщерята, до самия Израел.

" Надявам се, че всички останали ще се приберат вкъщи, всички деца от Израел и отвлечените хора да се завърнат живи и здрави ", съобщи Лорен, жителка на Тел Авив.

Щастливата развръзка за двете американски гражданки дава вяра и на десетки други фамилии, чийто близки са попаднали в плен на Хамас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР