Най-малко осем души загинаха, след като лодка, пълна с десетки

...
Най-малко осем души загинаха, след като лодка, пълна с десетки
Коментари Харесай

Осем мигранти се удавиха край Либия

Най-малко осем души починаха, откакто лодка, цялостна с десетки африкански мигранти, се прекатурна край крайбрежията на Либия, заяви локалната организация на Червения полумесец в сряда, добавяйки, че близо 100 други са били избавени, предава Ройтерс.

Телата на удавените мигранти бяха изхвърлени на брега покрай либийския град Кастелверде на 40 км източно от Триполи, откакто лодката потъна във вторник. Това е следващият от възходящия брой смъртоносни произшествия с лодки, които лишиха живота на доста мигранти в Средиземно море през последната година.

Броят на мигрантите и бежанците, които желаят да преминат към Европа в търсене на по-безопасен или по-добър живот, набъбна след пандемията от COVID-19, макар че остава под равнищата от 2014-15 година, настояват филантропични организации.

Според Червения полумесец, който управлява интервенциите по търсене и избавяне, очевидци на бедствието споделиха, че близо 150 души са се качили на лодката с вярата да стигнат до Италия.

Либия е съществена насочна точка за хората, които желаят да стигнат до Европа, заради близостта си до Италия и слабата гранична защита на страната.

Страната се намира във водовъртежа на нескончаем вътрешен спор от 2011 година и огромна част от територията й се управлява от разнообразни въоръжени групировки. Много мигранти са заключени в центрове за задържане, където някои се оплакват от малтретиране и употреба.
 35 мигранти се удавиха край Либия
35 мигранти се удавиха край Либия

Намерени са 6 тела, останалите към момента се търсят
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР