Най-малко една трета от огромните ледени полета в огромните планински

...
Най-малко една трета от огромните ледени полета в огромните планински
Коментари Харесай

Поне една трета от ледниците в Хиндукуш-Хималаите ще се стопят - в най-добрия случай

Най-малко една трета от големите ледени полета в големите планински вериги Хималаите и Хиндукуш в Азия са обречени да се стопят поради климатичните промени. Това демонстрира нов преломен отчет, като това ще има съществени последствия за съвсем 2 милиарда души , оповестява " Гардиън ".

Дори в случай че въглеродните излъчвания бъдат фрапантно и бързо понижени и успеем да ограничим световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий, 36 % от ледниците в Хиндукуш и Хималаите ще са се стопили до 2100 година Ако излъчванията не бъдат понижени, загубата на ледниците се повишава до две трети , открили учените.

Ледниците са сериозно значим склад за вода за 250 млн. души , които живеят в региона на Хиндукуш-Хималаите, а 1,65 милиарда души разчитат на огромните реки , които текат от планинските върхове към Индия, Пакистан, Китай и други страни.
 Имитацията на битка с климатичните промени ни води към 3,3 градуса стопляне
Имитацията на битка с климатичните промени ни води към 3,3 градуса стопляне

А това ще бъде пагубно за живота на планетата

" Това е рецесията с климата, за която не сте чули ", акцентира Филипус Уестър от Международния център за интегрирано планинско развиване, който е водещ създател на отчета, като добавя: " В най-хубавия от вероятните светове, в случай че фактически сме амбициозни (в битката с климатичните промени), даже тогава ще загубим една трета от ледниците и ще бъдем в неволя . Това за нас беше шокираща констатация . "

Уестър уточни, че макар че е надалеч по-населен, районът Хиндукуш-Хималаите е получил по-малко внимание от други места, като ниско разположените островни страни и Арктика, които също са мощно уязвими към световното стопляне.

Проф. Джема Уадъм от Университета в Бристол отбелязва: " Това е забележителна работа, съсредоточена върху район, който е гореща точка за въздействията от климатичните промени. "
 Думите и дейностите на Тръмп неодобряват битката на света с климатичните промени
Думите и дейностите на Тръмп неодобряват битката на света с климатичните промени

Дава доста неприятен образец на света

Новият отчет, написан по искане на осемте страни, част от които са двете планински вериги, е предопределен да промени това. Повече от 200 учени са работили върху отчета в продължение на 5 години, а други 125 специалисти са създали обзор на работата им. До наскоро въздействието на климатичните промени върху леда в района Хиндукуш-Хималаите беше нестабилно, посочи Уестър, добавяйки: " Но в този момент ние фактически знаем задоволително, с цел да предприемем дейности, а дейности са незабавно нужни . "

Регионът Хиндукуш-Хималаите се простира от Афганистан до Мианмар и е " третият полюс " на планетата, в който има повече лед, в сравнение с на всички места другаде отвън Арктика и Антарктида. Ограничаването на увеличението на световната междинна температура до 1,5 градуса над равнищата от прединдустриалната ера изисква понижаване на излъчванията до нула до 2050 година . Това се счита за извънредно оптимистично от мнозина, само че въпреки всичко това ще докара до загуба на лед в размер на една трета, предизвестява отчетът. Ако световното покачване на температурата е с 2 градуса, се чака половината от ледниците да се стопят до 2100 година.
 Гутериш: Климатичните промени са „ въпрос на живот и смърт” Обновена
Гутериш: Климатичните промени са „ въпрос на живот и гибел ”

През този месец те би трябвало да завършват правила за ограничение на междинната температура
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР