Най-малко двама души са били убити, а десетки са ранени

...
Най-малко двама души са били убити, а десетки са ранени
Коментари Харесай

Най-малко двама убити във вчерашните протести в Етиопия

Най-малко двама души са били убити, а десетки са ранени във вчерашните митинги в Етиопия против премиера и притежател на Нобеловата премия за мир Абий Ахмед, съобщи Франс прес. Ройтерс оповестява за петима убити.

Вчера в редица градове на Етиопия се състояха митинги. Полицията стреля с бойни патрони и сълзотворни гранати, с цел да разпръсне последователи на Джауар Мохамед, създател на опозиционната медия Оромиа Медиа Нетуърк със седалище в Съединени американски щати, който през август се прибра в Етиопия.

Положението през днешния ден остава с напрежение. Протестиращи пред къщата на Джауар скандираха "Не щем Абий, не щем Абий ".

Демонстрациите започнаха във вторник, откакто полицията обкръжи къщата на Джауар в Адис Абеба, и бързо обгърнаха други елементи на столицата и други градове в страната. Джауар Мохамед изигра основна роля в антиправителствените демонстрации, които смъкнаха от власт предшественика на Абий Ахмед и които доведоха до назначението на Ахмед за министър председател от племето оромо, което е най-многобройното в страната.

Джауар Мохамед е упрекван от критиците си, че подклажда етническа ненавист и желае да дестабилизира Етиопия. Отношенията сред премиера и Мохамед наскоро се утежниха, откакто деятелят обществено разкритикува някои промени на Абий Ахмед, който тази година получи Нобеловата премия за мир.

Джауар Мохамед съобщи във Facebook, че управляващите са се пробвали да отстранят защитата му, което е провокирало вчерашната борба. "Планът не беше да ме арестуват, а да отстранят защитата ми, с цел да насъскат след това против мен навалица от нападатели ", съобщи той. Властите отхвърлиха това обвиняване.

Стотици поддръжници на Мохамед разположиха палатков лагер пред къщата му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР