Най-малко девет души бяха убити при израелски въздушни удари по

...
Най-малко девет души бяха убити при израелски въздушни удари по
Коментари Харесай

Израел нанесе смъртоносни въздушни удари в Газа

Най-малко девет души бяха убити при израелски въздушни удари по обекти на Ислямски джихад в линията Газа тази нощ, съобщи Франс прес, като се базира на министерството на опазването на здравето на следената от придвижването Хамас територия, написа Българска телеграфна агенция.

Ройтерс цитира представители на управляващите в крайбрежния анклав, че са починали трима висши командири на военното крило на радикалната палестинска формация и трима цивилни. Няколко индивида са били ранени.

Израелската войска удостовери, че е взела под прицел трима ръководители на Ислямски джихад – Джихад Ганам, Халил ал Бахтани и Тарек Езедин. Според нея те са виновни за ракетния обстрел по Израел предходната седмица.

Ислямски джихад е втората по въздействие след Хамас въоръжена формация в анклава, който е под израелска обсада, отбелязва Ройтерс.

Местни поданици обявиха по-рано пред Асошиейтед прес, че са чули няколко мощни детонации. Поразени били последният етаж на жилищен блок в град Газа и къща в Рафа.

Фотограф от Агенция Франс Прес е видял в Рафа, в най-южната част от анклава, тялото на Джихад Ганам.

Два контролно-пропускателни пункта по границата с линията Газа са затворени за влизане и излизане на хора и артикули до второ разпореждане, заяви израелското министерство на защитата, представено от Ройтерс.

В очакване на ракетен обстрел в отговор на убийствата, израелската войска даде специфични указания за хората, живеещи на до 40 километра от анклава, да останат покрай бомбоубежища от 2:30 ч. (и българско време) през днешния ден до 18:00 ч. в четвъртък.

Ударите бяха нанесени в конюнктура на напрежение сред Израел и групировки в линията Газа. Миналата седмица палестински бойци изстреляха от анклава ракети към Южен Израел след гибелта в израелски арест на почитан представител на Ислямски джихад, оповестил гладна стачка. В отговор израелската войска нанесе въздушни удари, напомня АП.

Агенция Франс Прес отбелязва, че преди по-малко от седмица с посредничеството на Египет е било контрактувано преустановяване на огъня. Над 90 палестинци и минимум 19 израелци и чужденци бяха убити при офанзиви от началото на тази година, показва Ройтерс.

По данни на АП са починали 105 палестинци, към половината от които бойци на групировки и причинители на набези.

Етикети: ГазаИзраел
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР