Най-малко 95 души загинаха, а поне 158 са ранени, след

...
Най-малко 95 души загинаха, а поне 158 са ранени, след
Коментари Харесай

Талибани убиха 95 души с линейка бомба в Кабул

Най-малко 95 души починаха, а най-малко 158 са ранени, откакто кола за спешна помощ, цялостна с експлозиви, бе взривена в събота в многолюден регион на Кабул, оповестиха от здравното министерство на Афганистан, увеличавайки предходния брой доказани жертви, съобщи Агенция Франс Прес.

Отговорност за самоубийственото нахлуване поеха талибаните. Това е втората им офанзива в афганистанската столица за седмица след кървавото нахлуване против хотел " Интерконтинентал " предишния уикенд, при което бяха убити минимум 25 души, множеството чужденци.

Мъжът, управлявал колата за спешна помощ, минал през пропускателен пункт като твърдял, че кара пациент до болница, съобщи представител на афганистанското вътрешно министерство.

Взривът е избухнал в квартала, където се намират офиси на министерството на вътрешните работи и на Европейския съюз, който не заяви за наранени свои чиновници от детонацията.

Няма данни за потърпевши българи при атентата в Кабул. Служителите в дипломатическата ни задача са невредими, оповестиха от външното ни министерство.

Сега починалите са 95, а ранените - 158, съобщи Уахид Майрох, представител на здравното министерство. Преди това от държавния медиен център оповестиха за 63-ма починали, доста от тях - цивилни, като предизвестиха, че жертвите може да се усилят, защото някои от ранените са в сериозно положение.

Репортер на Агенция Франс Прес видял доста починали и ранени цивилни в болничното заведение „ Джамуриате ", която се намира на метри от гърмежа и където медици се опитвали да оказват помощ на окървавени мъже, дами и деца, лежащи на пода в коридорите.

Експлозията била толкоз мощна, че разтресла прозорците на здания, намиращи на най-малко 2 километра от нея, а някои ниски структури наоколо били разрушени.

От афганистанското Министерство на вътрешните работи оповестиха, че водачът на колата за спешна помощ бил пропуснат през първия пропускателен пункт, откакто споделил, че кара пациент в болничното заведение „ Джамуриате ", само че бил разпознат на втория и тогава последвала детонацията.

Двайсетина минути преди гърмежа кореспондент на Агенция Франс Прес видял по какъв начин полицията ревизира коли за спешна помощ на няколкостотин метра от мястото на детонацията, до момента в който водачите и пациентите чакали на улицата. Линейки рядко се ревизират в града, отбелязва организацията.

Този бомбен атентат е най-смъртоносният в Кабул от 31 май 2016 година, когато при взривяването на камион бомба в дипломатическия квартал бяха убити 150 души и стотици ранени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР