Най-малко 82 са жертвите от потушаването на протести в иранския

...
Най-малко 82 са жертвите от потушаването на протести в иранския
Коментари Харесай

Амнести Интернешънъл: 82 са вече жертвите на репресиите над протестите в иранския град Захедан

Най-малко 82 са жертвите от потушаването на митинги в иранския град Захедан от петък насам, съобщи Франс прес, като се базира на информация от неправителствената организация " Амнести интернешънъл ".

" Иранските сили за сигурност са умъртвили минимум 66 души, сред които и деца, и са ранили стотици други , откакто са разкрили огън с бойни патрони, стреляли са с оловни сачми и са употребявали сълзотворен газ по протестиращи, преминаващи и вярващи ", при митингите от 30 септември насамв града в югоизточната иранска провинция Систан и Белуджистан, оповестяват от организацията.

Оттогава, по данните на " Амнести интернешънъл ", " още 16 души са били убити в обособени произшествия в Захедан при репресиите над митингите ".



" Събраните доказателства от участници, разказите на фамилиите на жертвите и на очевидци, снимковият и видеоматериалът от митингите - всичко подсказва, че същинският брой на жертвите в Захедан евентуално е по-голям ", допълват от организацията, като загатват и за гибелта на три деца.

" Повечето убити са убити в главата, сърцето, врата и торса, което демонстрира ясно желание за ликвидиране или тежко раняване ", отбелязва " Амнести интернешънъл ".

Според неправителствената организация " Иран хюман райтс " повода за митингите са обвинявания против полицейски шеф от пристанищния град Чахбехар в същата провинция е изнасилил петнадесетгодишно момиче от сунитското малцинство балуджи. Обвинението беше отправено предишния месец от водещия на петъчната молитва в град Раск, на юг от Захедан, и предизвика митинги, които се разпростряха и до основния град на провинцията.

Медии близки до властта в Иран описаха конфликтите в Захедан като терористичен случай, ориентиран против полицейски пост и довел до гибелта на пет члена на Иранската революционна армия, идеологическата войска на Ислямската република.

Президентът на Иран Ебрахим Раиси подреди през вчерашния ден да стартира следствие на изблиците на принуждение в Захедан. " След неотдавнашните събития в Захедан и по заповед на президента, министърът вътрешните работи Ахмад Вахиди дойде на място за задълбочено следствие на мотива и аргументите ", се споделя в известие на иранското президентство.

Сблъсъците избухват в така и така напрегната конюнктура. Цялата страна е разтърсена през последните две седмици от протестна вълна след гибелта на Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски генезис, арестувана от нравствената полиция в столицата Техеран за неспазването на прецизните правила за облекло на дамите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР