Най-малко 8 града ще започнат да бъдат изграждани в Саудитска

...
Най-малко 8 града ще започнат да бъдат изграждани в Саудитска
Коментари Харесай

Държава започва строителството на 8 нови града

Най-малко 8 града ще стартират да бъдат изграждани в Саудитска Арабия до 2030 година, сочат данните от изследване на консултантската компания Knight Frank. Повечето ще бъдат ситуирани в западната част на страната на брега на Червено море. Вече са отпуснати съвсем 575 милиарда USD за осъществяване на този проект.

Общо тези мегапроекти ще обезпечат към 1,3 милиона нови жилищни единици, ситуирани на 4 млн. кв.м качествени офиси и към 100 000 хотелски стаи. Освен това до 2030 година се възнамерява да се доближи цифрата от 100 милиона задгранични гости в Кралството годишно.

Най-скъпият мегапроект ще бъде град Неом, който включва инвестиция от 500 милиарда USD и е позициониран като примерен град на бъдещето, характеризиращ се със зелен метод на живот, софтуерни нововъведения и напредък. Повече от 60% от интервюираните ултрахайнети имат намерение да влагат в него.

Марина Шалаева, районен шеф за задгранични недвижими парцели и частни вложения, Knight Frank Russia: „ От началото на 2022 година следим възходящо търсене на недвижими парцели в Близкия изток от руснаци. Над 80% от търсенето идва от Дубай и Абу Даби, а от ден на ден запитвания идват по отношение на недвижими парцели в Саудитска Арабия, Бахрейн, Катар и Египет. Очакваме през идващите 2 години недвижимите парцели в Близкия изток да бъдат най-популярните измежду съветските свръхвисоки мрежи заради високия капиталов капацитет и интереса на локалните управляващи към привличането на непознат капитал.

„ Планираните мегапроекти са предопределени да трансформират живота в Саудитска Арабия. Специално внимание заслужава Неом (Neom), който би трябвало да бъде отражение на напредъка на човечеството. Гигантският план към този момент притегли вниманието на вложители, купувачи на жилища и наематели както в Кралството, по този начин и отвън него. Разработчиците към този момент имат страхотна опция да отговорят на пиковото търсене и упованията на клиентите “, прибавя специалистите от Knight Frank.

Като част от държавната стратегия Vision 2030 в Саудитска Арабия се възнамерява построяването на няколко мега-проекта – градове на бъдещето, като Неом, Кидия, Червено море план, Амаала, Ал-Ула, Дирия Гейт и други. Столицата на Кралство Рияд ще укрепи позицията си като бизнес център на страната - до края на 2023 година се възнамерява да бъдат пуснати 100 000 нови жилищни единици, както и към 3 милиона квадратни метра офис площи и 12 000 хотелски стаи, които ще бъдат ситуирани в разнообразни планове на обща стойност 63 милиарда USD. В резултат до 2030 година се чака популацията на столицата да нарасне до 15 милиона души.

Анализът на консултантската компания включва и изследване на отношението на евентуалните купувачи към плануваните мегапроекти. За задачата са били интервюирани 1003 семейства в градовете Рияд, Джеда и Дамам. 41% от респондентите дефинират Neom като най-атрактивната инвестиция измежду всички мегапроекти. На второ място е Проектът Червено море (23%). Проектът Diriyah Gate в Рияд е на трето място, като 13% от интервюираните споделят, че е най-вероятно да си купят дом тук.

Като част от изследване на пазара на недвижими парцели в Саудитска Арабия са интервюирани 55 ултра богаташи. 96% от тях възнамеряват да закупят неподвижен парцел в някой от мегапроектите, а 84% от тази група са подготвени да платят повече от оповестената първична цена за тях. В същото време 60% от тези, които желаят да закупят неподвижен парцел в един от плановете на бъдещето, избраха Неом, защото го считат за най-иновативния, софтуерно напреднал град с голям капацитет за стабилно развиване. Проектът Червено море е на второ място във връзка с желанията към ултра високите мрежи (22%), а Ал-Ула (13%) е трети.

В същото време 42% от интервюираните показват, че възнамеряват да купуват парцели в мегапроекти като втори дом, а 27% са показали капиталовата цел на сходна покупка, като повече от половината от тях чакат възвръщаемост сред 4% и 6%. Една трета от интервюираните чакат растежът на цените във всички мегапроекти да бъде над 10% на годишна база.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР