Най-малко 8 души загинаха, 14 бяха ранени, а шестима са

...
Най-малко 8 души загинаха, 14 бяха ранени, а шестима са
Коментари Харесай

Невиждан от десетилетия порой в Сеул: 8 жертви, 14 ранени, 6-има изчезнали, 163-ма без дом -

Най-малко 8 души починаха, 14 бяха ранени, а шестима са изчезнали при наводнения, породени от проливни дъждове в столицата на Южна Корея Сеул. 163-ма са останали без дом.

Валежите в понеделник вечерта потопиха пътища, наводниха метростанции и предизвикаха спиране на електрозахранването в града и прилежащите провинции.

В някои региони са паднали количества невиждани от 80 година насам, заяви Корейската метеорологична организация, представена от Би Би Си.

Снимки демонстрират „ реки “, течащи по стълбите на метрото; паркирани коли, потопени до прозорците им; хора във вода до коленете.

В целия Сеул тази заран се виждат опустошения. Но същинската покруса се случва в розова къща, чиито дребни изпочупени прозорци надничат тъкмо над паважа. В полуподземния апартамент, прочут като банджиха, сходен на мазе, са се удавили трима души, до които спасителите не са съумели да стигнат, защото водата на улицата се покачила до равнището на кръста. Жертвите са две сестри на към 40 година и 13-годишната щерка на една от тях.

Сун У живее в жилището над фамилията от 10 години. Когато се прибрал у дома към 20 ч., домът им към този момент бил потънал. " Чувствам се унищожен от тази покруса - споделя той. - Ако се бях прибрал по-рано, може би щях да ги спася. "

Потопеното жилище е съвсем идентично с жилището, показан в наградената с " Оскар " черна комедия от 2019 година " Паразит ". Събитията от действителния живот тук припомнят за началната сцена, в която семейство обезверено се пробва да изхвърли водата от вкъщи си по време на пороен дъжд.

Далеч от лъскавите кули на влиятелния квартал " Гангнам " стотици корейци живеят в тези подземни жилища, а те не са пригодни за задачата - отбелязва Би Би Си.

Сред останалите жертви са човек, ударен от електрически ток; човек, открит под отломките на автобусна спирка; човек, умрял при свлачище.

В понеделник вечерта в елементи на Сеул, в западния пристанищен град Инчон и в провинция Кьонги са паднали повече от 10 см дъжд на час – осведоми организация Yonhap. В сеулския регион Донджак са регистрирани над 141,5 мм дъжд на час - най-високата стойност от 1942 година насам, съгласно Корейската метеорологична администрация (KMA).

Останалите без дом са подслонени в учебни и други публични здания.

Наводнените железопътни линии постановиха прекъсване на железопътните транспорти в Сеул и Инчхон.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол подреди на държавните чиновници да изтеглят жителите от високорисковите региони и прикани предприятията да дават на чиновниците си гъвкаво работно време за напредване във вторник сутринта.

КМА продължи да издава предизвестия за проливни дъждове в Сеул и близките столични региони и съобщи, че чака преваляванията в централната част на страната да продължат най-малко до сряда.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР