Най-малко 8 000 души са загинали в боеве или по

...
Най-малко 8 000 души са загинали в боеве или по
Коментари Харесай

HRW: Най-малко 8000 цивилни са убити при обсадата на Мариупол

Най-малко 8 000 души са починали в боеве или по аргументи, свързани с войната, в траялото месеци от съветските сили - една от най-големите борби в съвсем двугодишната война сред Русия и Украйна. Това твърди " Хюман Райтс Уоч " (Human Rights Watch), оповестява " Ройтерс ".

Мариупол се трансформира в нарицателно име за смут по време на траялата близо три месеца съветска блокада за надзор над стратегическия пристанищен град сред март и май 2022 година Хванати в капан цивилни бяха принудени да погребват мъртъвците край пътя.

Докладът на Human Rights Watch се основава на сателитни и други изображения на гробове и е една от дребното самостоятелни оценки на броя на починалите до момента.

Украйна твърди, че десетки хиляди са били убити , само че не може да даде прецизен брой без достъп до града, който понастоящем е под съветски надзор.

Организация на обединените нации, която има наблюдаващи на правата на място в Украйна, до момента е записала над 10 000 смъртни случая на цивилни в страната като цяло след нахлуването на Русия. Тя обаче прецизира, че към момента не е съумяла да удостовери изказванията за висока смъртност на цивилни в Мариупол заради ограничавания достъп до града.
 Над 5 000 души, в това число деца, са убити в Мариупол
Над 5 000 души, в това число деца, са убити в Мариупол

Близо 4892 души са евакуирани за ден

Русия изрично отхвърля да прави жестокости или да нападна цивилни в Украйна.

Human Rights Watch отбелязва, че общият брой на жертвите може да бъде доста по-голям от актуалната оценка, защото е известно, че на някои места са заровени голям брой тела, а някои гробове може да не са обозначени.

Пълният отчет от 224 страници е озаглавен " Нашият град изчезна: Руското опустошение на Мариупол, Украйна " и е формиран взаимно с неправителствената организация Truth Hounds и архитектурната SITU. Той се основава на към 240 изявленията с разселени поданици на Мариупол.

HRW записва офанзиви, поразили гражданска инфраструктура, като лечебни заведения, супермаркет и където са се укривали цивилни. Организацията не е разкрила доказателства за украинско военно наличие в тези обекти или наоколо до тях, което съгласно нея прави нападенията противозаконни.

" Опустошението на Мариупол от съветските сили се откроява като една от най-лошите глави от тяхното пълномащабно навлизане в Украйна " , съобщи Айда Сойер, шеф по рецесии и спорове в Human Rights Watch. Тя прикани държавните управления за следствие.

Докладът показва 10 души,  които би трябвало да бъдат в центъра на възможни следствия на военни закононарушения.

Ден след публикуването на отчета представителят на Кремъл Дмитрий Песков означи, че Москва към момента не е разгледала оценката на Human Rights Watch за броя на жертвите в Мариупол, само че упрекна украинските сили, че са виновни за доста смъртни случаи на цивилни там.
 Украйна: Мариупол е трансфорат в средновековно гето
Украйна: Мариупол е трансфорат в средновековно гето

Имало заплаха от епидемии

Той укори украинските сили, че употребяват цивилни в Мариупол като живи щитове и че ги прострелват в тил.

" Все още не сме имали време да се срещнем с отчета и не знаем за какъв брой надеждна може да се смята тази информация ", уточни Песков.

" Ние обаче сме наясно, че доста цивилни починаха от ръцете на неонацистите, които се опитваха да защитят Мариупол по това време. Те използваха цивилни като живи щитове, застрелваха ги в гърба. Това е, което знаем сигурно ", добави той.

Той не даде доказателства, които да поддържат изказванието му, което към този момент беше отречено от Киев.
 Организация на обединените нации: Броят на цивилните жертви в Украйна надвиши 10 000
Организация на обединените нации: Броят на цивилните жертви в Украйна надвиши 10 000

Около половината от скорошните смъртни случаи са надалеч зад фронтовите линии
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР