Най-малко 8 000 души са загинали в боеве или по

...
Най-малко 8 000 души са загинали в боеве или по
Коментари Харесай

Най-малко 8000 цивилни са убити при обсадата на Мариупол

Най-малко 8 000 души са починали в боеве или по аргументи, свързани с войната, в траялото месеци завладяване на Мариупол от съветските сили - една от най-големите борби в съвсем двугодишната война сред Русия и Украйна. Това твърди " Хюман Райтс Уоч " (Human Rights Watch), оповестява " Ройтерс ".

Мариупол се трансформира в нарицателно име за смут по време на траялата близо три месеца съветска блокада за надзор над стратегическия пристанищен град сред март и май 2022 г. Хванати в капан цивилни бяха принудени да погребват мъртъвците край пътя.

Докладът на Human Rights Watch се основава на сателитни и други изображения на гробове и е една от дребното самостоятелни оценки на броя на починалите до момента.

Украйна твърди, че десетки хиляди са били убити, само че не може да даде прецизен брой без достъп до града, който понастоящем е под съветски надзор.

Организация на обединените нации, която има наблюдаващи на правата на място в Украйна, до момента е записала над 10 000 смъртни случая на цивилни в страната като цяло след нахлуването на Русия. Тя обаче прецизира, че към момента не е съумяла да удостовери изказванията за висока смъртност на цивилни в Мариупол заради ограничавания достъп до града.

Русия изрично отхвърля да прави жестокости или да нападна цивилни в Украйна.

Human Rights Watch отбелязва, че общият брой на жертвите може да бъде доста по-голям от актуалната оценка, защото е известно, че на някои места са заровени голям брой тела, а някои гробове може да не са обозначени.

Пълният отчет от 224 страници е озаглавен  " Нашият град изчезна: Руското опустошение на Мариупол, Украйна "  и е формиран взаимно с неправителствената организация Truth Hounds и архитектурната SITU. Той се основава на към 240 изявленията с разселени поданици на Мариупол.

HRW записва офанзиви, поразили гражданска инфраструктура, като лечебни заведения, супермаркет и театър, където са се укривали цивилни. Организацията не е разкрила доказателства за украинско военно наличие в тези обекти или наоколо до тях, което съгласно нея прави нападенията противозаконни.

" Опустошението на Мариупол от съветските сили се откроява като една от най-лошите глави от тяхното пълномащабно навлизане в Украйна ", съобщи Айда Сойер, шеф по рецесии и спорове в Human Rights Watch. Тя прикани държавните управления за следствие.

Докладът посочва десет души,  " виновни за командването ", които би трябвало да бъдат в центъра на възможни следствия на военни закононарушения.

Ден след публикуването на отчета представителят на Кремъл Дмитрий Песков означи, че Москва към момента не е разгледала оценката на Human Rights Watch за броя на жертвите в Мариупол, но обвини украинските сили, че са виновни за доста смъртни случаи на цивилни там.

Той укори украинските сили, че употребяват цивилни в Мариупол като живи щитове и че ги прострелват в тил.

" Все още не сме имали време да се срещнем с отчета и не знаем за какъв брой надеждна може да се смята тази информация ", уточни Песков.

" Ние обаче сме наясно, че доста цивилни починаха от ръцете на неонацистите, които се опитваха да защитят Мариупол по това време. Те използваха цивилни като живи щитове, застрелваха ги в гърба. Това е, което знаем сигурно ", добави той.

Той не даде доказателства, които да поддържат изказванието му, което към този момент беше отречено от Киев.
ТЕМА преди 1 час 369 преди 2 дни 1128 преди 2 дни 2402
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР