Най-малко 76 души са загинали в понеделник в Турция, след

...
Най-малко 76 души са загинали в понеделник в Турция, след
Коментари Харесай

Мощно земетресение в Турция, повече от 76 загинали, в Сирия са загинали 237 души, ранените са 639

Най-малко 76 души са починали в понеделник в Турция, откакто мощно земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер удари южната част на страната, оповестиха локалните управляващи, съобщи " Дейли Сабах ".

 

Турският орган за ръководство на бедствия и изключителни обстановки заяви, че земетресението с магнитуд 7,4 по Рихтер е станало в 4:17 сутринта. Епицентър е провинция Кахраманмараш.

 

Над 440 души са потърпевши. Земетресението е с дълбочина седем километра.

Стотици здания са рухнали в няколко турски провинции, намиращи се покрай епицентъра.

Регистрирани са над 60 вторични труса.

 

По данни на " Ню Йорк Таймс " минимум 237 души в Сирия са починали, ранените са 639.

 

Повечето от жертвите са в граничните провинции Алепо, Идлиб и Латакия. Епицентър на земетресението е област Пазарджък, провинция Кахраманмараш.

 

Президентът на Турция Реджеп Ердоган написа в Туитър, че е мобилизирал всички налични запаси.

„ Надяваме се, че дружно ще преодолеем това злополучие допустимо най-скоро и с минимум вреди “, сподели той.

Ердоган съобщи, че екипи за търсене и избавяне са били неотложно изпратени в регионите, наранени от труса, а други звена са в подготвеност да оказват помощ.

  

Земетресението е било последвано от трус със мощ 6,4 по Рихтер с епицентър провинция Газиантеп. Трето земетресение с магнитуд 6,5 е било записано малко по-късно, още веднъж с епицентър Газиантеп. Трусовете са били усетени и в Ливан и Кипър.

 

Никога не съм чувствал нещо сходно през 40-те години, откогато живях, сподели за " Ройтерс " Ердем, гражданин на турския град Газиантеп, покрай епицентъра на труса, който отхвърли да назове семейството си. Поне три пъти ни раздруса доста мощно, все едно люлееш бебе в креватче. "

 

" Всички седят в колите си или се пробват да карат навън, надалеч от постройките, сподели той, говорейки по телефона. Предполагам, че нито един човек в Газиантеп не е в дома си в този момент. "

 

Заради мрака хората са в допълнение комплицирани по заснежените улици, виждат се рухнали до основите многоетажни здания.

 

Земетресението е усетено в просторен регион, обхващащ най-малко четири страни: Сирия, Ливан, Израел, Кипър, Гърция.

За опустошения и десетки жертви се оповестява от Сирия и провинция Алепо. Хората са уплашени в столицата Дамаск.

В Ливан измежду нощ избягаха на улиците в столицата Бейрут и се качиха в колите си по-далеч от постройките от опасения да не рухнат.

В Кипър са записали труса, само че там няма опустошения.

Кореспондент на Би Би Си оповестява от Ивицата Газа в Израел на границата с Египет, че са усетили земетресението в продължение на към 45 секунди.
 
Турция е мощно сеизмична страна.

През 1999 година при Измитското земетресение починаха близо 17 000 души. " В страната е оповестена най-високата степен на паника.

 

Заедно със Службата за изключителни обстановки сме изпратили спасители в районите ", съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. В най-малко четири провинции в Турция бяха регистрирани опустошения - Кахраманмараш, Малатия, Шанлъурфа и Газиантеп.

 

Съединените американски щати са подготвени да дават помощ във връзка със земетресението в Турция и Сирия. Това се споделя в публикувано изказване на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, предадоха международните организации. Съединени американски щати са надълбоко разтревожени от известията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия.

 

Готови сме да предоставим всяка нужна помощ. Президентът Байдън разпореди на Американската организация за интернационално развиване и други сътрудници на федералните управляващи да преценяват опциите на Съединените щати да реагират за допустимо най-голямо подпомагане на потърпевшите. Ще продължим деликатно да следим обстановката в тясна съгласуваност с държавното управление на Турция, уточни Съливан.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР