Най-малко 73 души са загинали при атентат с кола бомба

...
Най-малко 73 души са загинали при атентат с кола бомба
Коментари Харесай

Атентат в Сомалия, най-малко 73 са убити

Най-малко 73 души са починали при атентат с кола бомба в сомалийската столица Могадишу, заяви държавен представител, представен от Асошиейтед прес и Ройтерс. Десетки други са ранени.

Броят на починалите несъмнено ще нарасне, защото десетки други са откарани в болница, някои от тях в тежко положение, сподели представителят Исмаил Мухтар. Този атентат една от най-кървавите касапници в страната за последните години.

Доктор Мохамед Юсуф, шеф на болница " Мадина ", сподели, че при тях са докарани 73 тела. Шефът на локалната Бърза помощ сподели, че към този момент има над 50 ранени. В болничното заведение фамилии и другари търсят измежду телата на починалите своите близки.

Колата експлодирала на доста многолюден полицейски надзорен пункт в града, на който се събира пътна такса. Това станало в утринния час пик, когато доста хора отивали на работа и на учебно заведение след петъчния празничен ден. Повечето от жертвите са възпитаници и студенти. Потвърдено е, че измежду убитите има и двама турски жители.

Свидетел, представен от Ройтерс, живеещ наоколо, излязъл от къщи незабавно след гърмежа да види какво става и преброил минимум 13 натрупа. " Десетки други крещяха за помощ, само че полицията неотложно откри пукотевица и аз бързо се прибрах вкъщи ", сподели той.

Друг очевидец, представен от АП, споделя: " Видях доста мъртви тела на земята. Някои от мъртвите бяха служители на реда, само че множеството бяха възпитаници ".

Кметът на Могадишу майор Омар Мухамуд удостовери пред кореспонденти, че множеството от жертвите са деца и възпитаници, както и студенти, минаващи оттова с рейс. На фотоси от местопроизшествието се виждат обгорели каросерии на коли и окървавени тела, а над града се издига гъст облак пушек.

Никой към този момент не е поел отговорност за кървавия атентат, само че свързаната с терористичната мрежа Ал Каида ислямистка формация " Аш Шабаб " постоянно прави такива офанзиви. Групировката, която се стреми да смъкна подкрепяното от Организация на обединените нации държавно управление, бе изтласкана от столицата Могадишу преди няколко години, само че продължава да управлява посредством рекетьорска " данъчна " система елементи от централните и южните региони на Сомалия и да прави набези против известни и оживени места като кръстовища и хотели в крайморската столица.

Екстремистите от " Аш Шабаб " към този момент могат сами да си създават експлозиви - тяхното " обичано оръжие ", споделиха при започване на тази година специалисти от Организация на обединените нации, наблюдаващи спазването на глобите против Сомалия. Преди това групировката разчиташе на военни експлозиви, завзети при офанзиви против мироопазващите сили от Африканския съюз.

Установяването на точния брой на жертвите и на потърпевшите при такива атентати в Сомалия не е лека задача, тъй като управляващите са дали директива на медицинския личен състав да не разкриват бройки,, а на публицистите е неразрешено да отиват на местата, където са осъществени такива терористични офанзиви, отбелязва Ройтерс.

Днешният атентат припомня за най-кървавия до момента, осъществен от " Аш Шабаб " през 2017 година, когато починаха над 500 души. Групировката тогава не посмя да поеме отговорност за гърмежа, който провокира изблик на яд измежду локалното население. " Тази детонация е сходна на онази през 2017 година Тя стана единствено на няколко крачки от мястото, където съм в този момент, и ме смъкна на земята. Никога през живота си не съм виждал толкоз мощна детонация ", сподели различен сегашен свидетел - Абдурахман Юсуф, представен от АП.

Сомалия е раздирана от вътрешни спорове и междуособици от 1991 година насам, когато военните племенни вождове смъкнаха диктатора Сиад Баре, а по-късно започнаха битки между тях. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР