Най-малко 7 души загинаха, над 700 бяха ранени след мощно

...
Най-малко 7 души загинаха, над 700 бяха ранени след мощно
Коментари Харесай

Мощен трус разлюля Тайван - има жертви, ранени и много разрушения

Най-малко 7 души починаха, над 700 бяха ранени след мощно земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, което разклати източния бряг на Тайван, предадоха международните организации, цитирайки локалните медии. 77 души са блокирани под отломките на рухнали здания или в тунели в засегнатите от труса зони. Сред тях има и непознати жители.

Повечето от жертвите и ранените са в региона на Хуалиен - планинска зона на източното крайбрежие на Тайван,  която е покрай епицентъра на труса.

По данни на тайванската Централна метеорологична администрация земетресението с магнитуд 7,2 е станало в 7:58 ч. на дълбочина 15,5 км. Епицентърът е бил на към 25 км югоизточно от Хуалиен в Източен Тайван. Според американския Геофизичен институт трусът е бил с магнитуд 7,4, а съгласно японската сеизмологична организация магнитудът е бил даже 7,5, добавя Франс прес.

Това е най-силният трус в Тайван от 25 години.Училищата изтеглиха учениците си на спортните стадиони.

Много дребни деца се движат с каски, с цел да се предпазят от падащи предмети на фона на продължаващите вторични земетресения, заяви АП.

Движението на влаковете е прекратено на целия остров с население от 23 милиона души, както и на метрото в Тайпе, където новопостроена надземна линия отчасти се отдели.

Говорителката на Бюрото по въпросите на Тайван Чжу Фънлян съобщи, че управляващите в Пекин са мощно обезпокоени от обстановката. Китай следи обстановката и е подготвен да предложи помощ при бедствия, сподели тя.

Премиерът на Япония Фумио Кишида заяви в формалния си профил, че неговата страна е подготвена да даде всякаква нужна помощ на Тайван след мощното земетресение, съобщи Ройтерс.

Тайван има без значение държавно управление от 1949 година, само че Китай счита самоуправляващата се народна власт за част от своята територия, напомня ДПА.

БТА
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР