Най-малко 65 000 души присъстваха на концерт в Кемниц срещу

...
Най-малко 65 000 души присъстваха на концерт в Кемниц срещу
Коментари Харесай

Десетки хиляди на концерт срещу расизма в Кемниц

Най-малко 65 000 души участваха на концерт в Кемниц против расизма нощес, съобщи ДПА. През последната седмица източният немски град стана сцена на безредици и митинги на крайната десница след убийството на 26 август на локален гражданин, за което бяха арестувани иракчанин и сириец.

Непроверени сл ухове по отношение на закононарушението, в това число опроверганото изказване, че убитият мъж е защитавал немска жена от нападателите , провокираха гнева на част от хората в Кемниц. Кулминацията на митингите, проведени в града от крайната десница, бе протест с присъединяване на 8000 души в събота. Контрадемонстрация същия ден събра към 3000 индивида.

Настроенията против мигрантите и чужденците в Германия се ускориха след р ешението на канцлера Ангела Меркел да отвори границите на страната за над 1 милион мигранти през 2015 година
 Кемниц БГНЕС-->
Безплатният концерт навън се организира под мотото " Ние сме повече ". В него участваха известни немски рок банди като Toten Hosen, Kraftklub и Feine Sahne Fischfilet.
" Ние не сме наивни. Не се заблуждаваме с илюзията, че с този концерт ще спасим света. Понякога обаче е значимо да покажем, че не сте сами ", сподели преди събитието фронтменът на Kraftklub Феликс Брумер. Концертът стартира в 19 ч. (20 ч. българско време) с минута безмълвие в памет на убития 35-годишен мъж. Полицията не е записала произшествия през първите часове от събитието.

Представители на управляващите в Кемниц з абраниха на локалния клон на антиислямското придвижване ПЕГИДА да разположи свои " постове " в региона. Крайнодясната група " Про Кемниц ", която също провежда митинги в града след убийството, също получи възбрана да организира проява на друго място. Двамата обвинени за убийството са били разпитани през вчерашния ден. " Те дадоха отговор на въпросите ", сподели говорителка на прокуратурата пред ДПА.

Тя означи, че п ричината за избухналия сред двамата и жертвата спор остава неразбираема, като посочи, че единствено може да бъде изключена хипотезата за тормоз и ксенофобия.
Двамата обвинени са в предварителния арест. Самоотбраната бе изключена като претекст в заповедта за арест. В нея написа, че те са наръгали доста пъти с нож жертвата си без оправдана причина.
 Кемниц БГНЕС
Междувременно словесните престрелки сред немски политици във връзка със случая продължиха и през вчерашния ден.

Говорителят на държавното управление Щефен Зайберт сподели, че с изключение на оправданата паника и шока от убийството , " тези шествия на крайнодесни екстремисти, подготвени да упражняват принуждение, и неонацисти нямат нищо общо със скръбта по някого или със загрижеността за даден град или общественост ".

Йорг Мойте н - един от съпредседателите на антиимигрантската партия " Алтернатива за Германия " (АзГ), която е измежду уредниците на митингите - отбрани деянията на крайната десница в Кемниц. В същото време той разграничи АзГ от една " доста дребна част от стачкуващите, извършващи актове на принуждение против почтени хора с хипотетичен мигрантски генезис ".

Мойтен позволи, че някои от участниците в митингите, отправяли хитлеристкия привет, може да са били внедрени саботьори.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пък стана обект на рецензии, откакто показа във Facebook линк към концерта. Причина за това са крайнолевите убеждения на част от участвалите групи и по-специално на Feine Sahne Fischfilet. Тази тайфа в миналото е била под наблюдаване от страна на немското контраразузнаване поради съмнения, че нейните членове изповядват екстремистки леви възгледи, показва ДПА.
 Кемниц БГНЕС

Щайнмайер по-конкретно бе неодобрен от Анегрет Крамп-Каренбауер, генералния секретар на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.
Мобилизацията против имигрантите обаче усилва известността на крайната десница в Германия, отбелязва Франс прес. Според последните изследвания на публичното мнение АзГ към този момент е на трето място измежду партиите с 16 % - единствено с един пункт след социалдемократите, по-малкия сътрудник в ръководещата коалиция отпред с канцлера християндемократ Ангела Меркел.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР