Най-малко 64 загинали, блокирани хора без подслон в очакване да

...
Най-малко 64 загинали, блокирани хора без подслон в очакване да
Коментари Харесай

Ураганът Хелън уби над 64 души, милиони са без ток

Най-малко 64 починали, блокирани хора без заслон в очакване да бъдат избавени и милиони хора без електричество е равносметката дотук от прекосяването на урагана " Хелън " през югоизточните елементи на Съединени американски щати. По-рано беше обявено за 56 жертви. На този декор започнаха работите по разчистването на вредите от разрушителното злополучие, съобщи Асошиейтед прес.

" Не съм виждала толкоз доста хора без дом, колкото виждам в този момент ", сподели Джаналия Ингланд от Стайнхачи, Флорида, малко крайречно градче, разполжено в отдалечения регион Биг Бенд. Ингланд е провела акция за дарения за потърпевшите си другари и съседи от урагана, доста от които не могат да получат застрахователно обезщетение за домовете си.

 
" Хелън " доближи сушата в региона Биг Бенд като вихър от четвърта категория в четвъртък вечер с ветрове със скорост от 225 км/ч.

Оттам стихията бързо мина през Джорджия, където губернаторът Брайън Кемп дефинира ситуацията като " все едно е паднала бомба ", откакто прегледа от въздуха разрушените домове и покритите с парчета автомагистрали в щата. " Хелън " последователно отслабна, само че се насочи към Северна и Южна Каролина и Тенеси, като донесе със себе си проливни дъждове, вследствие на които реки излязоха от коритата си, а язовири бяха застрашени от преливане.

Западната част на Северна Каролина беше изолирана от света, откакто свлачища и наводнения постановиха затварянето на Междущатска автомагистрала 40 и други пътища.

Организирани бяха стотици избавителни акции, само че нито една от тях не беше по този начин изпълнена с драматизъм, както тази в отдалечения окръг Юникой в източната част на Тенеси, където десетки пациенти и медици бяха евакуирани с хеликоптер от покрива на болница, съвсем напълно останала под вода. Спасителните интервенции продължиха и в Северна Каролина, където под вода остана част от град Ашвил.

 
" Да кажем, че сме били заварени неподготвени, би било едва ", сподели Куентин Милър, областен шериф.

Колата на Джанета Барфилд била блокирана в придошлите води, само че полицейски чиновник съумял да я избави тъкмо когато водата към този момент била до скута ѝ.

" Всичко се случи толкоз бързо, уплаших се до гибел, тъй като в никакъв случай до момента не ми се беше случвало сходно нещо ", сподели Барфилд, пътуваща здравна сестра.

Макар и в окръга да има жертви, шефът на локалната работа за спешна помощ отхвърли да показа детайлности, защото извадените от строя мобилни мрежи пречат да бъдат известени първо околните.

 
Роднини на хора в неопределеност, от своя страна, разгласяват обезверени апели за помощ във Facebook. Сред чакащите вести е Франсин Кавано, чиято сестра ѝ споделила тъкмо при започване на бурята в Ашвил, че се връща да ревизира посетители във ваканционен обект. Кавано, която живее в Атланта, от този момент не може да се свърже с нея.

" Мисля, че хората са изцяло блокирани ", сподели тя.

Бурята, която в този момент е категоризирана като постропически циклон, се чака през днешния ден да връхлети Долината на Тенеси, заяви Националният център по ураганите, написа Българска телеграфна агенция.

Стихията провокира най-голямото от век насам наводняване в Северна Каролина, където губернаторът Рой Купър разказа ситуацията като " пагубно ", до момента в който на този декор спасително-издирвателни екипи, изпратени от 19 щата и федералното държавно управление, се притекоха на помощ. В едно от обитаемоте места в щата, Спръс Пайн, сред вторник и събота са паднали валежни количества от 0,6 м.

В Атланта за последните 48 часа стойностите са 28,24 см, най-голямото валежно количество, откогато стартира да се води статистика през 1878 г.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР