Най-малко 64 политици са били убити през последните шест месеца

...
Най-малко 64 политици са били убити през последните шест месеца
Коментари Харесай

Десетки политици в Мексико са убити преди изборите през юни

Най-малко 64 политици са били убити през последните шест месеца в Мексико, преди парламентарните и районни избори през юни, заяви държавното управление, представено от Франс прес.

Предшестващото избори в Мексико принуждение, изключително на локално равнище, нормално е дело на настоящи в района наркокартели, добавя Българска телеграфна агенция.

" Организираната престъпност се пробва да въздейства върху хода на тези избори ", сподели министърката на сигурността Роса Исела Родригес.

Тя заяви за 73 случая на политическо принуждение, включително 64 убийства, основно в щатите Гереро, Оахака, Веракрус, Долна Калифорния, Халиско, Гуанахуато и Морелос.

Родригес не посочи какъв брой от жертвите са били претенденти на изборите на 6 юни.

По този мотив държавното управление през днешния ден показа проект за възстановяване на сигурността на застрашените претенденти.

" Стремим се да спрем тези закононарушения на престъпни организации, които се пробват да усилят политическото си въздействие ", съобщи министърката.

Насилието против политици в Мексико най-често е във тип на убийства, отвличания, закани към членове на фамилиите им, опожаряване на къщи и изнудване.

Около 94 милиона мексиканци имат право да гласоподават за 500 депутати в долната камара на федералния парламент, 15 от 32-мата губернатори, депутати в 30 щатски Народното събрание и хиляди кметове и други членове на локалната власт.

Според консултантската компания " Етеллект " в предизборната акция от 2018 година са били убити 153-ма политици, като 48 от тях са били претенденти за изборни длъжности.

Фирмата акцентира, че 90 % от тези закононарушения остават ненаказани.

От декември 2006 година, когато държавното управление стартира нахлуване против наркотрафика, в Мексико по публични данни са регистрирани над 300 000 убийства.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР