Най-малко 64 души, сред които 41 деца, загинаха при пожара

...
Най-малко 64 души, сред които 41 деца, загинаха при пожара
Коментари Харесай

Най-смъртоносните пожари в историята на Русия

Най-малко 64 души, измежду които 41 деца, починаха при пожара в съветския град Кемерово. Огънят избухна на последния етаж на огромен мол, причинявайки покруса с големи размери. Тя обаче е можело да бъде избегната.

В хода на следствието се оказа, че посетителите на мола, огромна част от които дребни деца и младежи, са били на процедура в капан. Пожарните изходи са били заключени, пожарогасителите са били в нередовност, а също така не е работела и пожарната тревога.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че става въпрос за „ незаконна немарливост “ и даде обещание да накаже виновниците. Хиляди хора излязоха по улиците на града, с цел да изразят гнева си. Това обаче не е най-смъртоносният пожар в модерната история на Русия, написа „ Интерфакс “.

През 2009 година 156 души умират в огнения пъкъл на нощен клуб „ Хромая лошадь “ в град Перм, други десетки са ранени. На 5 декември клубът чества годишнина и са поканени близо триста души. Малко след среднощ обаче всичко се обърква. Забавляващите се виждат пламъци над главите си, породени от пиротехниката. Първоначално даже си мислят, че това е част от шоу програмата.

Секунди по-късно обаче осъзнават, че са в смъртоносна заплаха. Пламъците бързо се разгръщат и за броени минути пожарът се трансформира в национална покруса. По-късно следствието демонстрира, че са подценени изискванията за сигурност. Като съществена виновност се показва и неналичието на изходи за евакуация. Пожарникарите изваждат телата на починалите, а равносметката е ужасяваща – 156 починали.

През 2007 година пожар в старешки дом в Краснодар лишава живота на 63 души. Година по-рано пък 46 души умират в московска болница. През 2003 година при пожар в Руския университет на дружбата на народите умират 44 души.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР