Най-малко 6000 деца от Украйна са били поставяни руски лагери

...
Най-малко 6000 деца от Украйна са били поставяни руски лагери
Коментари Харесай

Путин тъпче хиляди украински деца в лагери за превъзпитание

Най-малко 6000 деца от Украйна са били поставяни съветски лагери за " превъзпитание " от февруари 2022 година до момента, а няколкостотин от тях са държани там седмици или месеци след плануваната дата за завръщане. Това демонстрират данни в отчет на Йелското учебно заведение за публично здраве, който е финансиран от Държавния департамент на Съединени американски щати, представен от " Свободна Европа ". 
В отчета, оповестен на 14 февруари, се споделя, че са разпознати 43 лагера и други уреди, в които са държани минимум 6000 украински деца.
Най-малко 32 (78%) от разпознатите лагери " наподобяват ангажирани в систематични старания за превъзпитание, които излагат деца от Украйна към рускоцентрични университетски среди, културно, патриотично и/или военно образование ".
Докладът е направен от Лабораторията за филантропични проучвания към Училището по публично здраве към Йейлския университет. Той преглежда нарушавания на правата на индивида и военни закононарушения, за които се твърди, че са осъществени от Русия.
" Основната цел на разпознатите от нас лагерни уреди наподобява е политическо превъзпитание ", сподели Натаниел Реймънд - един от откривателите.
Най-малкото дете, разпознато в съветската стратегия, е било единствено на 4 месеца, а в някои лагери са били обучавани за военни цели деца на 14-годишна възраст. Изследователите не са разкрили доказателства, че тези деца са взели участие в бойни дейности, добави Реймънт.
Предоставят се и доказателства за напъните на съветското държавно управление да прекъсне връзката сред децата и техните родственици в Украйна и да предотврати завръщането им там. Някои от лагерите се намират на хиляди километри от домовете на децата. Сред тях има сираци и други, които са били под грижите на украински държавни институции, преди Русия да стартира пълномащабната си инвазия преди близо година. Сред тях има и деца с родители или под фамилно настойничество, в някои случаи неразбираемо заради войната.
В отчета се показва още, че някои от децата, отнети от Украйна, са били дадени за осиновяване от съветски фамилии или преместени в приемни фамилии в Русия.
На някои родители е казано, че децата им ще бъдат освободени единствено в случай че дойдат физически да ги вземат. Роднини или упълномощени лица нямали право да вземат децата.   " Значителна част от тези фамилии са с ниски приходи и не могат да си разрешат пътуването. Някои фамилии са принудени да продадат движимости и да пътуват през четири страни, с цел да се съберат още веднъж с детето си ", се показва в отчета.
" Фактът, че става дума за прекачване и депортиране на деца, е неморален по всички стандарти ", се споделя в известие на Държавния департамент. В него се добавя, че противозаконното прекачване и депортиране на предпазени лица е тежко нарушаване на Четвъртата женевска спогодба за отбрана на цивилното население и съставлява военно закононарушение.
" Натрупващите се доказателства за дейностите на Русия разкриват задачите на Кремъл да отхвърля и потиска идентичността, историята и културата на Украйна. Опустошителните последствия от войната на Путин върху децата на Украйна ще се усещат генерации наред ", допълват оттова.
Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели, че отчетът " в детайли разказва систематичните, общоправителствени старания на Русия за непрекъснато пренасяне на хиляди украински деца в региони под контрола на съветското държавно управление ".
Държавният департамент изиска от Русия неотложно да приключи насилственото прекачване и депортиране и да върне децата на техните фамилии или законни настойници. Както и Москва да даде описи на преместените и депортираните деца и да обезпечи достъп на външни самостоятелни наблюдаващи до оборудванията. 
В отчета се показват и хората, участващи в изселването на деца от Украйна. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР