Най-малко 60 мигранти са загинали, след като гумената им лодка

...
Най-малко 60 мигранти са загинали, след като гумената им лодка
Коментари Харесай

60 мигранти са загинали в лодка в Средиземно море

Най-малко 60 мигранти са починали , откакто гумената им лодка е бедствала в Средиземно море , настояват оживели пред „ BBC “. 25-те оживели са били прибрани от кораба Ocean Viking , ръководен от филантропичната група SOS Méditerranée . Те са обяснили на спасителите си, че са тръгнали от Завия на либийския бряг няколко дни преди да бъдат избавени. Двигателят на гумената лодка се е развалил след три дни, оставяйки лодката по течението без храна и вода . Оцелелите са споделили, че измежду жертвите има дами и най-малко едно дете . Смята се, че са умрели от дехидратация и апетит , а не от удавяне.

От SOS Méditerranée разясняват, че екипът на Ocean Viking е забелязал лодката , която е тръгнала предишния петък, с бинокъл в сряда и е провел здравна евакуация в съдействие с италианската брегова защита. В известието им се споделя, че оживелите са „ в доста едва здравословно положение “ и всички са под медицински грижи.

Двама от тях, които са били в безсъзнание и в сериозно положение , са били откарани с хеликоптер до Сицилия за по-нататъшно лекуване. Останалите 23-ма към момента са на борда на Ocean Viking, дружно с повече от 200 други мигранти , които са били избавени от две други лодки. Корабът се е насочил към пристанището на Анкона, което се намира на към четири дни, само че екипът е изискал по-близко безвредно пристанище.

„ Хората, които са били на бедстващата лодка, изгубени в морето съвсем седмица, са останали без вода и храна доста бързо, настояват оживелите “, съобщи говорителка на SOS Méditerranée на борда на кораба, добавяйки:

„ Хора са починали по пътя. Срещнах мъж, който е изгубил брачната половинка си и бебето на година и половина. Бебето е умряло на първия ден, а майката – на четвъртия ден. Те са били от Сенегал и са били в Либия повече от две години “.

Граничната организация на Европейски Съюз Frontex съобщи пред „ BBC “, че е подала паника предишния петък, откакто е забелязала транспортен съд с над 50 души на борда покрай крайбрежията на Либия . Не се прецизира дали това е същата гумена лодка, избавена от Ocean Viking. Frontex споделя, че един от техните самолети на рутинно пътешестване е забелязал кораба в избавителната зона на Либия и по тази причина е предизвестил либийските управляващи.

Агенцията на Европейски Съюз прибавя, че също по този начин е издала предизвестие за всички други лодки в региона, с цел да оказват помощ на бедстващия кораб – и се е свързала също с италианските и малтийските центрове за съгласуваност на избавителните интервенции . Фронтекс допъла, че техният аероплан е трябвало да се върне на сушата, с цел да презареди гориво и не е знаел какво се е случило с кораба след първичното наблюдаване.

Международната организация по миграция /МОМ/ съобщи предходната седмица, че 2023 година е била най-смъртоносната година за мигрантите, откогато са почнали да се водят данни преди десетилетие, с минимум 8565 души, починали по миграционните направления по света. Агенцията на Организация на обединените нации заяви, че цифрата е с 20% повече по отношение на миналата година.

Докладът е открил, че прекосяването на Средиземно море продължава да бъде най-опасното пътешестване с минимум 3129 смъртни случая и изчезнали през 2023 година – най-високият брой от 2017 година насам.

Джулия Блек , началник на плана на МОМ, разяснява пред „ BBC “, че „ не толкоз доста хора минават в този момент, само че съвсем толкоз хора умират “.

„ С 300-те смъртни случая, регистрирани тази година до момента, това е съвсем същото като предходната година, тъй че съм мощно угрижен, че ще станем очевидци на рекордна година във връзка с броя на смъртните случаи в Средиземно море “ , уточни тя.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР