Най-малко 59 митранти загинаха, след като кораб се преобърна край

...
Най-малко 59 митранти загинаха, след като кораб се преобърна край
Коментари Харесай

Най-малко 59 митранти загинаха, след като кораб се преобърна край Гърция

Най-малко 59 митранти починаха, откакто транспортен съд се прекатурна край Гърция. Плавателният съд е рибарски и е дълъг 30 метра. Потънал е в гръцкото крайбрежие, заяви „ Катимерини “, представен от " Дарик ".

Разследването е в разгара си, а съгласно оценките на борда е имало най-малко 400 души, заради което има опасения, че стотици хора са изчезнали.

Според чиновници на бреговата защита телата на 59 мигранти са били извадени от кораба, потопен край Пилос в интернационалните води.
До момента са избавени общо 104 мигранти.
Четирима от тях са били прибрани от спасителите и са превозени с хеликоптер до болничното заведение в Каламата с хипотермия. Останалите 100 души са трансферирани на пристанището.

Според първата информация на управляващите риболовният транспортен съд е отплавал от Тобрук (Либия); гръцките управляващи са били известени за това от италианските им сътрудници.

Медицинският личен състав на Каламата също е в нараснала подготвеност. 14 от избавените бежанци са откарани в локалната болница.

Близките лечебни заведения на Кипарисия, Спарти и Триполи също са в нараснала подготвеност, до момента в който в града има приток на медицински личен състав от околните общини и Атина. Отбелязва се също, че е направено краткотрайно настаняване на бежанците в склада на пристанището, до момента в който има решение спасителите да бъдат преместени.
 

Кметът на Каламата Танасис Василопулос сподели, че е имало съдействие сред кметството и общинската централна дирекция за снабдяване на хранителни запаси, като матраци.

„ Инсталирани са достъп до вода, химически тоалетни, душове и палатки, до момента в който се прави храна и се дава на бежанците “, сподели Василопулос.

В различен случай в Калус Лименес завърши интервенция по спасяването на 80 мигранти, които се намираха на борда на платноходка, видяна да плава в морската зона южно от остров Крит. Групата от мигранти е формирана от 51 мъже, 17 дами, от които една бременна, и 12 деца. Според първичната информация те са афганистанци, палестинци и сирийци.

Оперативният отдел на бреговата защита осведоми Централната пристанищна администрация на Ираклион, че мигрантите ще бъдат трансферирани в Калус Лименес.

Местните пристанищни управляващи, членовете на Червения кръст от и коли за спешна помощ на бреговата защита към този момент са се отправили към пристанището, макар че към този момент няма данни за нужда от здравна помощ.

Платноходката с мигрантите е била изтеглена на буксир от катерите на пристанищните управляващи на Йерапетра, Палеохора, Агия Галини и Калус Лименес.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР