Най-малко 58 души са загинали, а поне 515 са ранени

...
Най-малко 58 души са загинали, а поне 515 са ранени
Коментари Харесай

Кървавата баня в Лас Вегас – най-смъртоносната масова стрелба в историята на САЩ

Най-малко 58 души са починали, а най-малко 515 са ранени и потърпевши, откакто въоръжен мъж откри огън по кънтри фестивала “Руут 91 ” в южната част на Лас Вегас от хотелската си стая на 32-рия етаж в хотел “Мандалей бей ”, съобщи Ройтерс.

Стрелбата почнала в неделя в 22:08 ч локално време и траяла минимум 5 минути, като били изстреляни стотици патрони преди полицията да нахлуе в стаята. Броят на жертвите, за който органите на реда, обявиха, че е прелиминарен, трансформира нападението в най-смъртоносната всеобща пукотевица в историята на Съединени американски щати и засенчва разстрела на 49 души в гей-клуб в Орландо, щата Флорида, предишното лято.

 U.S.: Deadly Las Vegas shooting

Около 30 000 души слушали осъществяване на кънтри-звездата Джейсън Олдийн, когато мъжът разкрил огън и е хвърлил в суматоха тълпата, която в началото решила, че шумът е от фойерверки. Най-малко 406 души са потърсили помощ в лечебните заведения в окръг Кларк, заяви полицията на Лас Вегас. Олдийн траял да свири, до момента в който не схванал, че по публиката се стреля. “Ситуацията бе оттатък ужаса ”, съобщи той.

Популярният измежду туристи регион бе потънал в безпорядък, а по-късно отцепен от полицията. Много от гостите на града се оказали блокирани в хотелите си след разпореждане да не излизат на открито, до момента в който обезверени и окървавени гости на концерта се лутали по улиците в търсене на леговище и здравна помощ. Много от тях се укрили в заведения за хранене, бензиностанции и хотели наоколо. Новината за кървавите събития даже отклони полети от летището на Лас Вегас, щата Невада, и за малко всички полети бяха анулирани.
По-късно управляващите идентифицираха стрелеца като Стивън Падък (64 г.) – бял американец, само че нямаха претекстове за касапницата.

 U.S.: 50 years of mass shootings

“Падък се е прострелял преди полицията да нахлуе в стаята, в която бил отседнал от предишния четвъртък ”, заяви окръжният шериф Джоузеф Ломбардо. Според локални медии стрелецът разполагал с боеприпас от най-малко 10 огнестрелни оръжия. “Няма данни да е бил обвързван с екстремистка формация. Открихме в стаята огромен брой пушки ”, сподели Ломбардо. Той заяви, че служител на реда е сериозно положение вследствие на офанзивата, а двама други, които не са били на промяна, са убити от Падък. Шерифът добави, че на този стадий нещастието не се проверява като терористична офанзива и че причинителят работил самичък. Ройтерс се свърза с брата на Падък Ерик, който съобщи, че е покъртен от новините и няма визия какво е стимулирало килъра да извърши ужасяващото закононарушение. “Явно е полудял ”, позволи той.

Няма данни за характерна опасност за други региони в Съединени американски щати и в Лас Вегас, съобщи представител на министерството на вътрешната сигурност.

След като бе известен за случилото се президентът Доналд Тръмп изрече в туитър съболезнования на околните на жертвите. Планираното му посещаване до интонации от вихър Пуерто Рико бе отсрочено.
Поредният случай на всеобща пукотевица към този момент възобнови дебата за носенето на оръжие в Съединени американски щати с нови апели за по-строги ограничавания. Невада има един от най-свободните закони за оръжие в Съединени американски щати. На жителите е разрешено да носят оръжия, без да се записват като притежатели. В оръжейните магазини се вършат инспекции за осъществени закононарушения от клиентите, на които обаче е разрешено да препродават без лиценз на частни лица. Разрешено е притежанието и на автоматизирано огнестрелно оръжие.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР