Проливни дъждове оставиха десетки мъртви в Северна Индия

...
Най-малко 58 души бяха убити, девет от тях при срутване
Коментари Харесай

Най-малко 58 души бяха убити, девет от тях при срутване на храм, а много други се опасяваха, че са изчезнали, след като интензивни дъждове причиниха наводнения и свлачища в Индия, съобщиха официални лица в понеделник.

Дни на проливни дъждове отнесоха превозни средства, събориха сгради и унищожиха мостове в северните хималайски щати Химачал Прадеш и Утаракханд.

Наводненията и свлачищата са често срещани и причиняват широко разпространено опустошение по време на коварния сезон на мусоните в Индия, но експертите казват, че климатът промяната увеличава тяхната честота и тежест.

В Химачал Прадеш 50 души бяха убити през последните 24 часа спрямо по-ранните официални данни от 41. Това включва най-малко девет убити при срутването на хиндуистки храм в щата столица Шимла.

"Няма предишни данни за такива дъждове и повече от 50 смъртни случая в щата за период от 24 часа -- и тази жертва може да се увеличи още повече, защото все още има около 20 души под развалините, " главният министър Суквиндер Сингх Сукху каза пред местните медии късно в понеделник.

"Местната администрация работи усърдно за разчистване на отломките, за да спаси хора, които все още може да са в капан," каза Сукху в изявление по-рано вечерта.

Поне осем други също са били убити от петък в съседен щат Утаракханд, казаха официални лица.

Изображения от силно засегнати райони в Химачал Прадеш показват тела, извадени от купчини тъмна пръст, които са смачкали сгради и разбили покриви.< p>Хиляди хора бяха блокирани, с прекъснати ключови пътища, електропроводи и комуникационни мрежи.

Железопътни линии бяха видени да висят във въздуха, а земята под тях беше отнесена.

„Притеснително“

< p>Суху, който публикува в социалните медии "смущаващо" видео на бушуващ порой, който залива пътищата, призова жителите да останат на закрито и да избягват да се приближават до реки.

Училищата в щата са затворени, каза той.

Президентът на Индия Друпади Мурму каза, че е „наранена от загубата на животи при инциденти поради проливни дъждове“ и поднесе своите съболезнования на семействата, които са пострадали в Химачал Прадеш.

Спасителните екипи в Утаракханд се надпреварваха да отстраняват отломките след като хората се опасяваха, че са затрупани, когато обилните валежи предизвикаха свлачища.

Петима души бяха затрупани под отломките, след като свлачище удари курорт близо до популярното място за йога Ришикеш на брега на река Ганг.

Окръжен полицейски началник, Швета Чубей каза пред АФП, че едно момиче е било спасено от мястото, но останалата част от семейството й все още е под рухналата сграда.

Няколко крайречни града и села в двата щата бяха изложени на риск от внезапни наводнения поради прогнозата за силен дъжд в региона.

Мусонът носи около 80 процента от годишните си валежи в Южна Азия и е жизненоважен както за селското стопанство, така и за прехраната на милиони. Но също така носи разрушения всяка година под формата на свлачища и наводнения.

Дните на безмилостни мусонни дъждове убиха най-малко 90 души миналия месец, докато столицата Ню Делхи видя река Ямуна, която се вие ​​покрай мегаполиса, рекордна най-високите си нива от 1978 г. насам.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР