Най-малко 50 са вече жертвите на арктическия студ, който повече

...
Най-малко 50 са вече жертвите на арктическия студ, който повече
Коментари Харесай

Ледена епоха в САЩ: Най-малко 50 са жертвите на арктическия студ

Най-малко 50 са към този момент жертвите на арктическия мраз, който повече от седмица сковава Съединените щати. На места термометрите регистрираха до минус 44 градуса, стотици полети са анулирани, а пътищата са непроходими. Ледената вълна обхвана и региона на Чикаго.



Само за последните 10 дни три арктически циклона удариха Съединените щати. Но последният, който стартира на 13 януари с епицентър Чикаго и който продължи близо цяла седмица, закупи древен размери. За една нощ се изсипа сняг, който в някои от северните покрайнини на Чикаго доближи четвърт метър и температури, които се сринаха до минус 27 градуса, само че се усещаше като минус 36. А в някои региони край Чикаго като “Шугар гроув ”, " Аурора " и други, даже стигнаха до минус 44 градуса по Целзий.



Ефектът от циклонът " арктическа бомба ", както го нарекоха тук, засегна съвсем всички щати на Северна Америка без Аризона. Развиха се снежни стихии със мощ напразно над 80 км в час. Реките Мисисипи, Мисури и езерото Мичиган замръзнаха. По автомагистралите можеха да се видят коли и камиони обърнали се в канавките край пътя и оставени на произвола на ориста.



Истински безпорядък настъпи и по летищата като това в Чикаго, да вземем за пример. Заради арктическите студове хиляди полети бяха анулирани. Дори хората, кацнали в Чикаго, трябваше да чакат по над 4 часа в самолетите си, с цел да могат да размразят ръкавите, по които да преминат в терминала.



Училища, бизнеси, държавни институции бяха затворени за няколко дни. На доста места тръбите се спукаха от студа, нямаше електричество, падаха дървета върху къщите, коли не можеха възпламенят. Дори от националния канал за прогноза на времето се пошегуваха и качиха географската карта на щатите с минусовите температури и я нарекоха - Съединени щати на страданието.



фотоси: Българска телеграфна агенция

През 2019 година Чикаго бе ударен от сходен арктически циклон, само че той не продължи толкоз дълго. Тогава Чикаго бе най-студеното място на земята - тук бе по-студено от Северния и Южния полюс, връх Еверест, Сибир, Аляска, а съгласно публицистите от Си Би Ес в Чикаго е било по-студено и от планетата Марс. Аномалиите на времето в Чикаго не престават и през идната седмица, когато в града се чакат нови превалявания, само че този път... от дъжд.

Автор: Симеон Гаспаров, сътрудник на Българска национална телевизия в Чикаго
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР