Най-малко 50 журналисти по целия свят са загубили живота си

...
Най-малко 50 журналисти по целия свят са загубили живота си
Коментари Харесай

Репортери без граници: Поне 50 журналисти загубиха живота си през 2020 г.


Най-малко 50 публицисти по целия свят са изгубили живота си на работа тази година, сочи годишният отчет на “ Репортери без граници ”, съобщи БГНЕС. Неправителствената организация предизвести за увеличение на целенасочените убийства.

“Не мисля, че в миналото е било толкоз ужасно, колкото е сега. Защото наподобява, че всички публицисти са застрашени ”, споделя Наджиб Шарифи, началник на Комитета за сигурност на афганистанските публицисти , в малко видео изявление за „ Дойче Веле “. През последните няколко седмици беше доста ангажиран и наподобява отпаднал.

„ В рамките на единствено шест седмици загубихме четирима публицисти “, изяснява той. Всички те са били убити и убити от близко или са починали при детонации на бомби, прикрепени към колите им. Афганистан следи същата наклонност като другите страни по света, означават от „ Репортери без граници ” (РБГ) във втората част на годишния си отчет. В отчета се споделя, че е имало спад в броя на публицисти те, починали по време на репортажи за въоръжен спор или терористични офанзиви, само че се показва, че броят на жертвите на целенасочени убийства непрестанно нараства. Четиридесет от 50-те убити публицисти тази година починаха по този метод.

В случая с телевизионна водеща Малала Майванд, която почина при нахлуване в Афганистан при започване на декември, отговорност пое “Ислямска страна ” (ИД).

Но Шарифи показва, че постоянно е невероятно да се разпознават причинителите и техните претекстове. Докато ИД и талибаните по-рано бяха държани виновни за сходни офанзиви, нещата станаха по-малко ясни, защото талибаните и афганистанското държавно управление водят мирни договаряния, изяснява той.

Марям Мароф, журналистка от Кабул, съобщи пред „ Дойче Веле “, че журналистките са изправени пред нараснала опасност. “Враговете на Афганистан се опасяват, че ново потомство афганистански дами ще оспори табутата, за които те настояват, че са част от афганистанската просвета ”, сподели тя.

Мексико, Индия измежду топ 5 на рисковите страни

За следващ път Мексико оглави класацията на най-опасните страни за публицисти. Най-малко осем публицисти починаха там тази година при следствие на проведена престъпност и корупция. Ирак видя гибелта на трима публицисти , които отразяваха антиправителствени митинги през януари 2020 година Поне един от тях, съгласно РБГ, е бил цел на въоръжени мъже, които желаят да спрат информациите в медиите за събитието.

В Пакистан журналистът Зулфикар Мандрани беше открит мъртъв през май, тялото му бе с признаци на изтезания. Негови другари и сътрудници настояват, че гибелта му е обвързвана с следствието му по случай на опиати, в който е налице хипотетични нарушавания на полицейски чиновници.

Индия е посочена като една от петте най-опасни страни за публицисти – от 2010 година РБГ записва там до пет смъртни случая на публицисти всяка година. Тази година се оповестява за четири случая, за които се твърди, че са свързани с локални проведени незаконни групи. Констатациите на РБГ са доказани от различен орган за отбрана на човешките права в медиите, Комитетът за отбрана на публицисти те (CPJ), който споделя, че индийските публицисти са изправени пред тормоз и заплашване от нарушители и държавни чиновници. CPJ изиска задълбочено следствие на убийството на журналиста Ракеш Сингх, който беше погубен при палеж в края на ноември.

„ Властите би трябвало да осъдят това непоносимо закононарушение и да изпратят ясно обръщение, че насилието против публицисти , които осведомят за корупция, няма да бъде толерирано “, сподели Алия Ифтихар, старши откривател на CPJ в Азия.

По-рано този месец Иран екзекутира основания във Франция Рухола Зам, първата екзекуция на публицист от 30 години насам, за хипотетично подбудителство на антиправителствени митинги през 2017 година посредством канала за къси известия Telegram. Той е похитен при пътешестване до Ирак и затворен в Иран.

РБГ също означиха, че стотици публицисти са изгубили живота си тази година заради COVID-19. Някои от тези смъртни случаи са свързани с техните задания за отразяване на обстановката. РБГ записва три такива случая в Русия, Египет и Саудитска Арабия, където публицисти бяха задържани по отношение на тяхната работа и по-късно починаха от COVID-19, като им беше отхвърлен достъп до здравна помощ. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР