Най-малко 50 души са убити и повече от 200 са

...
Най-малко 50 души са убити и повече от 200 са
Коментари Харесай

Поне 50 жертви и стотици ранени след стрелба на концерт в Лас Вегас

Най-малко 50 души са убити и повече от 200 са ранени откакто мъж откри пукотевица по посетителите на кънтри концерт в Лас Вегас. Случилото се е най-кръвопролитната всеобща пукотевица в историята на Съединени американски щати.

Нападението е станало наоколо до огромен хотел - "Мандалей бей ". Стрелбата е траяла на два пъти по 15 секунди.

Отговорност за офанзивата пое групировката "Ислямска страна ", само че на този стадий не може да се удостовери дали нападателят в действителност е бил обвързван с нея.

ВИЖТЕ УЖАСА В ЛАС ВЕГАС В СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

Изстрелите против 30-те хилядите събрали се били създадени от тераса на хотела, до който се провеждало огромното музикалното събитие.

Извършителят е 64-годишният Стивън Падок, гражданин на градче до Лас Вегас, който бил регистриран като посетител на хотела. Той е разкрил огън по множеството от балкона на стаята си на 32-ия етаж.

Впоследствие Падок се е самоубил, разкриха от полицията. Първоначалните информации бяха, че е бил убит от органите на реда. Падок е отседнал в хотела на 28 септември - 4 дни преди офанзивата.

Първоначално се съобщаваше за единствено 2 жертви, само че последователно от полицията разкриха стряскащия брой на починалите и потърпевшите. По-рано от локална болница оповестиха, че 14 от ранените остават в сериозно положение.

las vegas shootings pic.twitter.com/EYOCgmtEO6
— slimshadysee (@eightynines) 2 октомври 2017 година
Властите считат, че Падок е еднолично виновен за нападението и няма съучастници.

"Не знаем каква е била неговата система от вярвания ", съобщи шериф Джоузеф Ломбардо.

Терористичната формация "Ислямска страна " пое отговрността за нападението и съобщи, че Падок е "воин на халифата ".

Посредством организацията си "Амак " джихадистите настояват, че Падок е приел исляма преди няколко месеца.

Дали мъжът е симпатизирал на екстремистите обаче няма по какъв начин да се удостовери, а в предишното групировката си е приписвала офанзиви, които не са свързани с нея.

Лекар откри пукотевица в болница в Ню Йорк, убива и ранява

Петима мъртви, след пукотевица в Съединени американски щати

Братът на Стивън - Ерик Падок също отхвърля брат му да е имал някакви ислямистки убеждения.

"Новината за нещастието пристигна като гръм за цялото ни семейство. Не мога да допускам, че би направил сходно нещо " , безапелационен е брат му в изявление пред CBSN.

Eric Paddock, shocked brother of #LasVegas shooter, asks the question that haunts the #US, "where the hell did he get automatic weapons? " pic.twitter.com/ymW5yAE4tm
— Addis Standard (@addisstandard) 2 октомври 2017 година
Полицията е разкрила и 62-годишната Мерилу Данли, която се търсеше по отношение на нападението. Предполага се, че тя е пътувала и отседнала дружно със стрелеца в хотелската му стая.

По непотвърдена информация дамата е била на концерта преди стрелбата и е крещяла "Всички ще бъдете убити ", а защитата я е изгонила.

След започването на стрелбата на мястото е настъпила всеобща суматоха. В интернет доста оживели разказват по какъв начин са бил обстреляни с два продължителни откоса, идващи от хотела.

„ Беше извънредно, никой не знаеше какво тъкмо се случва, внезапно се чуваха единствено изстрелите и всички тичаха, пробвайки се да се покрият ", споделя за Vesti.bg българката Сара Котева, която се озовала наоколо до случая. Тя се прибирала от разходка в града, като хотелът й бил на 2 пресечки от мястото на осъществяване на концерта.

„ Успяхме да се евакуираме в казиното преди да заключат вратите, много хора останаха на открито и не знаеха какво да вършат ", спомня си ужаса младото момиче. Целият й роман прочетете тук.

Police now searching for Marilou Danley, whom they say was the shooter's roommate or companion https://t.co/P6FhItHuoq pic.twitter.com/omK5o83wyI
— Daily Mail US (@DailyMail) 2 октомври 2017 година
Концертът е бил част от няколкодневният кънтри фестивал "Route 91 ", който се е провеждал в Лас Вегас. Стрелбата е почнала по време на изява на известния артист Джейсън Алдийн и групата му.

Американският президент Доналд Тръмп изрази съболезнования към околните на потърпевшите и назова стрелбата "ужасна ".

My warmest condolences and sympathies to the victims and families of the terrible Las Vegas shooting. God bless you!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 2, 2017
Стрелбата в американската столица на
хазарта и заниманието Лас Вегас е най-кървавата в историята на страната, само че действително вести за по-малки всеобщи убийства с огнестрелно оръжие са всекидневие в Съединени американски щати. Втората корекция в конституцията на страната подсигурява на всеки жител правото да е въоръжен.

Конкретно щата Невада, където се намира Лас Вегас, е един от най-либералните в това отношение. Там не е належащо да се регистрираш, когато купуваш оръжие, нито преминаваш през инспекция на престъпното ти минало, каквито регулации има в други щати.



Наред с това в Невада е разрешена и продажбата на автоматизирани и полуавтоматични оръжия.

Последствията и записаният тон от нападението на Падок допускат, че той е стрелял с автомат. Около него е намерено и друго огнестрелно снаражение.

“Emergency rooms around Las Vegas are filled with victims delivered by ambulance...and people in their own vehicles,” @carterevans reports pic.twitter.com/NpzDlDB0dH
— CBS News (@CBSNews) October 2, 2017


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР