Най-малко 50 души са били убити при потушаването на протестите

...
Най-малко 50 души са били убити при потушаването на протестите
Коментари Харесай

50 загинали при протестите в Иран

Най-малко 50 души са били убити при потушаването на митингите от страна на иранските сили за сигурност, които избухнаха след гибелта на Махса Амини, умряла скоро, откакто е задържана от моралната полицията за неуместно на строгите ислямски догми облекло.

Това са съобщили от основаната в Осло неправителствена организация за правата на индивида в Иран (IHR), представени от Агенция Франс Прес. 

Протести са се провели в към 80 града и други градски центрове, откогато демонстрациите започнаха преди една седмица.

Правозащитни групи също показаха смъртни случаи в и района на Северен Кюрдистан, откъдето беше Амини.

" Поне 50 души са били убити до момента и хората не престават да стачкуват за главните си права и достолепие ", сподели шефът на IHR Махмуд Амири-Могадам пред Агенция Франс Прес.

Демонстрации са се провели и в редица европейски страни, както и Съединени американски щати. Навсякъде дамите или са сваляли демонстративно забрадките си, или са подстригвали косите си в памет на починалата. 
 Най-малко 17 починали при митингите в Иран
Най-малко 17 починали при митингите в Иран

Демонстрациите започнаха след гибелта на задържана поради облеклото си жена

Официално, моралната полиция твърди, че няма упражнено принуждение, а арестантката е умряла поради сърдечни проблеми. Случаят обаче не е изолиран. Има доста сигнали и от други задържани от моралната полиция дами за побои.

На иранския президент

В Иран има независимост на изложение, само че митингите, които се случват в този момент, са неприемливи " актове на безпорядък ", сподели той.  Той добави, че е наредил следствие на гибелта на младата жена . Проблемите с правата би трябвало да се преглеждат по целия свят с един стандарт ", сподели Раиси на конференция в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Инцидентът отприщи голям яд измежду популацията и най-лошите митинги в Ислямската република от 2019 година насам. Повечето са съсредоточени в обитаемата с кюрди северозападна част на Иран, само че се разпространиха в столицата и минимум 50 града в цялата страна, като полицията употребява мощ, с цел да ги разпръсне протестиращи.
 Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски сектори
Безредици в Иран, протестиращи подпалиха полицейски сектори

Вълна от митинги обхвана страната след гибелта на млада жена

Смъртта на Амини още веднъж разпали гнева в Ислямската република за рестриктивните мерки на персоналните свободи - в това число непоколебим код за обличане на дамите - и стопанска система, разтърсена от наказания.

Духовните управници на Иран се опасяват от обновяване на митингите от 2019 година, които избухнаха поради покачването на цените на бензина, най-кървавите в историята на Ислямската република.

Протестиращите тази седмица също показаха яд против висшия водач аятолах Али Хаменей.

Властите ограничиха достъпа до интернет.
 Нови митинги в Иран
Нови митинги в Иран

Жени не желаят да носят хиджаб

Самият Раиси прекъсна изявление за CNN. Причината бе, че водещата Кристиан Аманпур отхвърли в последния миг настояването да носи шал на главата.

Интервюто е било от дълго време планувано изявление в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк в сряда.

Около 40 минути след началото на изявлението, асистент споделил на Аманпур, че президентът ѝ е предложил да носи шал на главата. Аманпур учтиво отказала.

Аманпур, която е израснала в иранската столица Техеран и приказва свободно фарси, сподели, че носи шал на главата, до момента в който работи в Иран, с цел да се съобрази с локалните закони и традиции. Но тя сподели, че няма да покрие главата си, с цел да организира изявление с ирански чиновник отвън страна, където това не се изисква.

" Тук, в Ню Йорк или където и да е другаде отвън Иран, в никакъв случай не съм бил молена от нито един ирански президент от 1995 година насам, да нося шал на главата ", сподели тя в четвъртък.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР