Най-малко 45 души са загинали, включително жени и деца, при

...
Най-малко 45 души са загинали, включително жени и деца, при
Коментари Харесай

Израелски удар в Рафах? Съобщава се за десетки убити

Най-малко 45 души са починали , в това число дами и деца , при израелски въздушен удар по лагер за разселени палестинци в южния град Рафах в Газа, оповестява ръководеното от „ Хамас “ министерство на опазването на здравето, представено от „ BBC “.

Видеозаписи от мястото на случая в региона на Тал ал-Султан в неделя вечерта демонстрират огромна детонация и интензивно горящи пожари . Израелските сили за защита /IDF/ обявиха, че са умъртвили двама висши чиновници на „ Хамас “ и че преглеждат известията, че цивилни са потърпевши вследствие на удара и разпаления от него пожар.

Часове по-рано „ Хамас “ изстреля осем ракети от Рафах към Тел Авив – първите офанзиви с отдалечен обхват на деяние против централния израелски град от януари насам.

Около 800 000 души са избягали от Рафах след началото на израелската сухопътна интервенция там преди три седмици, само че се счита, че стотици хиляди към момента се укриват там.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че въздушният удар в неделя е бил ориентиран към палатки за разселени хор а покрай оборудване на Организация на обединените нации в Тал ал-Султан, на към 2 км северозападно от центъра на Рафах. Графични фрагменти демонстрираха редица постройки в пламъци до транспарант с надпис „ Кувейтски лагер на мира 1 “ , както и чиновници на службите за бързо реагиране и инцидентни минувачи, носещи няколко тела.

„ Седяхме на вратата на къщата в сигурност. Изведнъж чухме звука на ракета “ , споделя очевидецът Фади Духан пред осведомителна организация „ Ройтерс “.

„ Изтичахме и намерихме улицата покрита с пушек “ , сподели той и добави, че той и други хора са видели момиче и млад мъж, които са били убити от гърмежа.

Абед Мохамед ал-Атар показа, че брат му и снаха му са били убити, а децата им са останали сираци. Мъжът описа:

„ Израелската войска лъже! В Газа няма сигурност. Няма сигурност, нито за дете, нито за възрастен човек, нито за жена. “

В изказване от неделя Израелските отбранителни сили оповестиха, че са нанесли въздушен удар в Тал ал-Султан , при който са премахнати двама водачи на „ Хамас “ – Ясин Рабия, шеф на щаба на бойците на въоръжената формация в окупирания Западен бряг, и Халед Нагар, различен почитан чиновник в крилото на Западния бряг. В изказването се споделя още:

„ Израелските отбранителни сили са осведомени с отчети, съгласно които вследствие на удара и разпаления огън са потърпевши няколко цивилни в региона. Инцидентът се преразглежда, “

В първичното изказване се настояваше, че ударът е бил осъществен против законни цели според интернационалното право, с потребление на точни муниции и въз основа на точни разследващи данни, които сочат потреблението на региона от „ Хамас “. Ето какво разяснява представителят на израелското държавно управление Ави Хайман пред „ BBC “:

„ По първични данни наподобява, че по някакъв метод е избухнал пожар, който за жалост е лишил живота на други хора. “

В речта си генералният юрист на Израелските отбранителни сили – орган, който е претрупан да следи дали военните работят в сходство със закона – дефинира случая в Рафах като „ доста сложен “ и съобщи, че „ съжалява за всяка щета, нанесена на неучаствали във войната цивилни жители “ .

В понеделник следобяд ръководеното от „ Хамас “ министерство на опазването на здравето заяви, че при удара по лагера са починали минимум 45 души, в това число 23 дами, деца и възрастни хора. Междувременно почитан чиновник в ръководената от „ Хамас “ организация за гражданска отбрана на Газа, Мохамед ал-Мугайир, удостовери пред Агенция Франс Прес, че спасителите на организацията са видели „ овъглени тела и разчленени крака “ , както и „ случаи на ампутации, ранени деца, дами и възрастни хора “.

От „ Лекари без граници “ оповестиха, че през нощта 15 тела и десетки потърпевши са били докарани в пункта за стабилизиране на контузии, който благотворителната организация поддържа. Те прибавиха:

„ Ужасени сме от това смъртоносно събитие, което за следващ път демонстрира, че на никое място не е безвредно. Продължаваме да призоваваме за неотложно и трайно преустановяване на огъня в Газа. “

Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци Unrwa – най-голямата филантропична организация в Газа – дефинира известията като „ ужасяващи “ и съобщи, че не е в положение да откри цялостна връзка с екипа си на място в Рафах.

„ Газа е пъкъл на земята. Снимките от предходната нощ са още едно доказателство за това “ , се споделя в обява в X, до неотдавна позната като Twitter.

Ръководителят на медийната работа на ръководеното от „ Хамас “ държавно управление Исмаил ал-Тавабта твърди, че лагерът се намира надалеч от последните военни дейности и в избраната „ безвредна зона “, към която Израелските отбранителни сили са споделили на цивилните в източната част на Рафах да бягат .

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че е засегнат от случилото се. В Х той написа:

„ Тези интервенции би трябвало да спрат. В Рафах няма безвредни зони за палестинските цивилни жители. “

И още:

„ Призовавам за цялостно ценене на интернационалното право и за неотложно преустановяване на огъня. “

Междувременно Катар предизвести, че ударът може да усложни посредническите му старания за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня и освобождение на заложниците .

По-рано в неделя към Тел Авив прозвучаха сирени за въздушно нахлуване , откакто централната част на Израел беше атакувана от ракети на „ Хамас “, изстреляни от региона на Рафах. Осемте ракети бяха прехванати от системите за противовъздушна защита или паднаха в полето. Една къща беше развалена северно от Тел Авив.

Обстрелът акцентира опасността , която „ Хамас “ към момента съставлява за хората в Израел, макар че нямаше известия за потърпевши. Той също по този начин демонстрира провокациите , пред които са изправени Израелските отбранителни сили, до момента в който навлизат в южната част на Газа, с цел да прогонят „ Хамас “ от това, което назовават „ последната му огромна цитадела “. От воя страна военното крило на „ Хамас “ съобщи, че е работило в отговор на „ клането на цивилни жители “ .

Израелските военни интервенции в Рафах продължиха макар решението на Международния съд /МС/ от петък. Върховният съд на Организация на обединените нации съобщи, че „ в сходство със отговорностите си по Конвенцията за геноцида Израел би трябвало неотложно да спре военната си атака и всички други дейности в губернаторството Рафах, които могат да причинят на палестинската група в Газа условия на живот, които биха могли да доведат до нейното физическо заличаване напълно или отчасти “ .

Израелски публични лица споделиха през уикенда, че формулировката не изключва всевъзможни военни дейности. Вто какво удостовери в свое изказване съветникът по националната сигурност Цачи Ханегби:

„ Израел не е правил и няма да прави военни интервенции в региона на Рафах, които основават условия на живот, които биха могли да доведат до унищожаването на палестинското цивилно население, напълно или отчасти. “

Около 1,5 млн. души бяха намерили леговище в Рафах преди 6 май, когато Израел стартира по този начин наречените „ целенасочени “ сухопътни интервенции в източните региони на града, с цел да унищожи последните останали батальони на „ Хамас “ и да избави заложници , които съгласно него се държат там.

По оценки на Организация на обединените нации повече от 800 000 души са избягали в отговор на заповедта на Израелските отбранителни сили да се изтеглят в „ разширена филантропична зона “ , разпростряла се от Ал-Маваси, северозападно от Рафах, до южния град Хан Юнис и централния град Дейр ал-Балах.

Израел стартира военна акция в Газа , с цел да унищожи „ Хамас “ в отговор на трансграничната офанзива на групировката против Южен Израел на 7 октомври, по време на която бяха убити към 1200 души, а други 252 бяха взети за заложници.

По данни на ръководеното от „ Хамас “ министерство на опазването на здравето от този момент в Газа са убити минимум 36 050 души .

При рецесии! Нужен е нов финансов инструмент за отбрана на фермерите

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР