Най-малко 44 души са загинали в самолетната катастрофа в Непал,

...
Най-малко 44 души са загинали в самолетната катастрофа в Непал,
Коментари Харесай

Броят жертвите в самолетната катастрофа в Непал, поне 44 са

Най-малко 44 души са починали в самолетната злополука в Непал, съобщи Ройтерс.

Стотици спасители претърсват ската на хълма, където се е разрушил двумоторният аероплан ATR 72 на непалската самолетна компания " Йети Ерлайнс " със 72-ма души на борда. Самолетът е правил вътрешен полет от непалската столица Катманду до туристическият град Покхара, предава Българска телеграфна агенция.

Говорител на непалската работа за гражданска авиация сподели, че по време на злополуката метеорологичните условия са били положителни.

По малкия екран бяха излъчи фрагменти с парчета от самолета, като част от терена наоколо до злополуката е обзет от пламъци.

" Самолетът гори ", съобщи представител на полицията, като добави, че избавителните екипи изпитват усложнения да доближат до мястото, на което самолетът се е разрушил. Става въпрос за мъчнопроходим терен сред два хълма наоколо до летището на град Покхара.

Самолетът е осъществил контакт с летището в Покхара, до момента в който е прелитал над дефилето на река Сети в 10:50 ч. локално време (5:50 ч. по Гринуич), след което се е разрушил.

" Половината от самолета е на ската на хълма. Другата половина падна в дефилето на река Сети ", описа локален гражданин пред Ройтерс.

Днешната злополука е най-тежката в Непал от 2018 година насам, когато аероплан на бангладешката самолетна компания " Ю Ес Бангла еърлайнс " се разруши при кацане на интернационалното летище в Катманду. Тогава починаха 51 от общо 71 пасажери на борда.

Авиопроизшествията не са нещо извънредно за Непал, на чиято територия се намират осем от 14-те най-високи планински върха в света, в това число Еверест. Времето в страната може да се трансформира внезапно и да основава рискова конюнктура. От 2000 година при произшествия със самолети и хеликоптери в Непал са починали минимум 309 души.

От съображения за сигурност от 2013 година има наложена възбрана на непалските самолетни компании да летят във въздушното пространство на Европейския съюз. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР