Най-малко 40 израелци са убити, а над 740 души са

...
Най-малко 40 израелци са убити, а над 740 души са
Коментари Харесай

Най-малко 40 жертви, 740 ранени и множество заложници при атаките в Израел

Най-малко 40 израелци са убити, а над 740 души са ранени при днешното невиждано нахлуване в Израел. Рано в събота заран незнаен брой бойци на палестинската формация " Хамас " нахлуха през линията Газа на израелска територия и откриха огън, предава Българска национална телевизия.

От " Хамас " настояват, че са изстреляли минимум 5000 ракети. В отговор израелската войска нанесе въздушни удари по линията Газа. След като разгласи, че страната му е във война, израелският министър председател Бенямин Нетаняху свика по неотложност съвета за сигурност. По време на съвещанието израелските си сложиха три съществени цели: " да прочистят всички атакувани области от противников сили, да накарат врага да заплати висока цена и да подсилят ограниченията за сигурност ".

Както от " Хамас ", по този начин и от локалния клон на джихадистката формация " Ислямски джихад " настояват, че са завладели незнаен брой израелски бойци. От подкрепяната от Иран ливанска формация Хизбула оповестяват, че наблюдават от близко обстановката и приветстват дейностите на палестинската " Хамас ". Репортер на Асошиейтед прес оповестява за погребения на 15 души в Газа, убити при израелските удари и за още 8 натрупа, докарани в локална болница. Засега не е ясно дали са бойци или цивилни палестинци.

В обществени медии се появиха видеа с бойци на Хамас, които ликуват към това, което наподобява да са завладяни израелски бойни транспортни средства по улици на обитаеми места. Най-малко един погубен израелски боец е бил влачен и стъпкан от гневна палестинска навалица, скандираща " Аллах е популярен " в Газа, добавя Асошиейтед прес.

Видеа, публикувани от Хамас, демонстрират и минимум трима пленени израелци, показва Асошиейтед прес. Пленниците са с цивилни облекла и са очевидно уплашени, добавя Франс прес. Около тях има въоръжени мъже. В едно от видеата се споделя, че тримата пленници са врагове, хванати по време на офанзивата на Хамас против Израел, подета тази заран.

Знаци на иврит на назад във времето във видеокадрите навеждат на мисълта, че те са били снимани от израелската страна на пропускателния пункт Ерец сред Израел и линията Газа, отбелязва Франс прес.

Според израелската медия Решет 13 нюз пък петима палестински бойци са били убити в израелския град Сдерод, а някои къщи в граничния с линията Газа град са били подпалени, съобщи Ройтерс.

Същата израелска медия оповестява и, че палестински бойци държат за заложници израелци в израелския южен град Офаким, съобщи Ройтерс. 
Напрежението сред Израел и палестинците избухна в миг, в който Израел отбелязва последния ден от еврейски празници и животът в страната течеше на занимателен, празничен каданс, учениците бяха във почивка, а доста туристи и поклонници пристигнаха на израелска територия, показва Франс прес.

Атаката на Хамас бе осъществена и в миг, в който се навършват петдесет години и един ден от началото на израело-арабската война през  1973 година, в която починаха 2600  израелци и минимум 9500 души бяха убити или изчезнаха от арабска страна за трите седмици на спор.

Хамас твърди, че изстрелял по израелската територия 5000 ракети, съобщи Франс прес.

Атаката против Израел бе наказана от Европейски Съюз и редица европейски столици и европейски водачи, както и от Украйна. Русия прикани за въздържаност. Нападението бе приветствано от Хизбула и от върховен ирански представители, а палестинският президент отбрани правото на палестинците да се пазят.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР