Най-малко 4,8 млн. лева неданъчни приходи няма да постъпят в

...
Най-малко 4,8 млн. лева неданъчни приходи няма да постъпят в
Коментари Харесай

Финансистката на Община Варна Стефка Господинова: До момента загубата за местния бюджет е 4,8 милиона

Най-малко 4,8 млн. лв. неданъчни доходи няма да постъпят в бюджета на община Варна вследствие на въведеното изключително състояние поради Коронавирус -19. Данните бяха изнесени от шефа на дирекция „ Финанси и бюджет “ Стефка Господинова по време на онлайн съвещание на отрасловата комисия към локалния парламент. Тя направи уточнението, че тези данни са предварителни и са изчислени за двумесечен интервал – от 13 март до 13 май.

Първоначалните планове демонстрират, че приходите от синя зона ще намалеят с най-малко 3 млн. лв. при заложени при започване на годината 8,2 млн. лв.. В тази сума е регистрирано освобождението от такси за краткотрайно паркиране до края на изключителното състояние и забавянето на реализацията на втория стадий на синята зона.

Друго огромно перо са таксите за детски ясли и градини. Приходите от тях в локалната хазна ще са с към 1,1 млн. лв. по-малко.

За интервал единствено от един месец приходите на общинското дружество, стопанисващо спортните зали, и на зоопарка са намалели със 100 хиляди лв.. При период на изключителното състояние до 13 май се чака закъснение на събираемостта с към 200 хиляди лв..

Предвижда се понижение на приходите от наем на земя с към 230 хиляди лв., а от такса тротоарно право – със 170 хиляди лв.. Приблизително 100 хиляди лв. по-малко се чака да влязат в хазната от наеми на общински жилища.

Няма да бъдат изпълнени и заложените доходи от признатата Годишна стратегия за ръководство и предписание с общинска благосъстоятелност. Предвид комплицираната социално-икономическа конюнктура и задаващата се рецесия ползата към закупуване на общински парцели и капиталови планове се чака да бъдат занижени.

Предстои сериозен спад и на приходите в общинските сдружения. Най-сериозен ще е той в „ Градски превоз “, който има и огромни разноски, само че финансови удари ще понесат също „ Пазари “, „ Дворецът на културата и спорта “ и други

По думите на Стефка Господинова има голям напън върху бюджета на общината. Гласуваната при започване на годината финансова рамка бе в размер на 383,7 млн. лв.. От тях близо 214 млн. лв. бяха плануваните доходи от локални налози и такси, а останалите – делегирани средства от страната.

„ Засега държавната дотация се резервира и се получава регулярно, само че при локалните доходи има закъснение на събираемостта. Спадът е предстоящ, само че дали той ще стане наклонност и каква ще е несъбираемостта до края на годината, ще може да се каже по-късен стадий “, разясни Стефка Господинова.

Обобщението на приходите от налози за община Варна за 2020 година според проекта е 91,6 млн. лев, увеличени по отношение на 2019 година с 10,4 млн. лв.. Изпълнението към 2 април е 21,2 млн. лв.. До тази дата в локалната хазна са влезнали близо 1,1 млн. лв. по-малко по отношение на миналата година. Изпълнението на налог МПС изостава с 477 хиляди лв., а на налог таксиметров транспорт – с 22 500 лева Единствено налог придобиване изпреварва равнищата от 2019 година с 1,79 млн. лв., само че тази наклонност няма да се резервира. Спадът в търсенето на парцели и в цените им, както и намаляването на осъществените покупко-продажби ще докара и до понижаване на предстоящите доходи от налог при придобиване на имущество по възмезден метод.

По думите на Стефка Господинова изоставането на приходите ще докара и до стесняване на разноските. „ За да имаме уравновесен бюджет, би трябвало да вземем незабавни ограничения и по разходната част. Към момента нямаме доста запаси, които да използваме като буфер “, добави шефът на Дирекция „ Финанси и бюджет “.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да демонстрират, че има някакво нарастване на междинната сезонна смъртност в нито една от страните, което да постанова тази статистика да се оповестява като изключителна вест.

Информирайте се от достоверни източници! Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите. Преценете дали материала търси сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Запомнете: Има неистини, има проклети неистини, само че има и статистика!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финансова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР